Evaluare Naţională – Elevii vor susţine mâine proba scrisă la Limba şi literatura română

0

4.402 de elevi botoşăneni vor susţine probele din cadrul Evaluării Naţionale. Emoţiile candidaţilor sunt dublate de faptul că examenul este organizat în condiţii speciale, dat fiind contextul epidemiologic actual.

Mâine, 15 iunie, candidaţii vor susţine proba scrisă la Limba și literatura română, care începe la ora 9.00. Ciprian Manolache inspector şcolar şi purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, a declarat că în judeţ au fost stabilite 105 centre de examen. Tot în judeţ au fost stabilite cinci centre zonale de evaluare a lucrărilor. „Elevii vor intra în săli până la ora 8.30. Fiecare unitate de învăţământ va gestiona intrarea în şcoală, astfel încât candidaţii să nu depăşească ora sus menţionată”, a mai spus Ciprian Manolache.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.

Pentru elevii care solicită și primesc aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise, după finalizarea ultimei probe prevăzute în Calendarul de desfășurare a Evaluării Naționale.

Este interzisă intrarea în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, dicționare, notițe, însemnări, precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

În zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor. Măsurarea temperaturii va fi făcută cu termometrul noncontact, la umbră. Temperatura nu trebuie să depășească 37.3 ̊C. În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute.

Fiecare centru de examen dispune de echipamente și materiale de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini, etc).

În sălile de clasă, candidaţii vor fi aşezaţi în aşa fel încât să existe o distanță între ei, pe rânduri și între rânduri, de doi metri.

Ministerul Educației a pus la dispoziție o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil în perioada 15 – 18 iunie, între orele 8.00 – 16.00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8.00 -14.00.

Miercuri, 17 iunie, este programată proba la Matematică. 10.294 de absolvenți ai clasei a VIII-a vor susține joi, 18 iunie, proba la Limba și literatura maternă.

Primele rezultate vor fi comunicate marți, 22 iunie, până la ora 14.00.  (în centrele de examen). Contestațiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (între orele 16.00 – 19.00) și 23 iunie (în intervalul orar 8.00 – 12.00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 27 iunie.

Sesiune specială pentru elevii cu probleme de sănătate

Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie – 4 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni.

+0 -0
se încarcă...