marți, octombrie 3, 2023
AcasăLocalInactivitatea fiscală declarată doar după notificările finanțiștilor

Inactivitatea fiscală declarată doar după notificările finanțiștilor

Contribuabilii care nu și-au depus declarațiile fiscale în termenul legal din perioada de urgență mai au timp până pe 25 iunie. Finanțiștii au transmis un mesaj prin care anunță că nici după această dată declararea inactivității fiscale nu se va face imediat, botoșănenii în cauză urmând să fie notificați în două rânduri. O primă notificare va fi pentru nedepunerea declarațiilor fiscale, iar după întocmirea listei contribuabililor care îndeplinesc condițiile pentru a fi declarați inactivi fiscal, organele fiscale vor emite și vor comunica și notificările privind îndeplinirea condițiilor privind declararea ca inactivi.

Potrivit prevederilor legale, contribuabilii sau plătitorii care nu își îndeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligație declarativă prevăzută de lege sunt declarați inactivi fiscal. Acestora li se anulează, potrivit legii, din oficiu, înregistrarea în scopuri de TVA, iar inactivitatea se înscrie în cazierele fiscale ale contribuabililor și ale reprezentanților legali ai acestora. Pentru a se reactiva, contribuabilul în cauză trebuie să-si îndeplinească toate obligațiile declarative prevăzute de lege și să nu înregistreze obligații fiscale restante.

”Menționăm că, potrivit reglementărilor, contribuabilii au obligația depunerii declarațiilor fiscale, la termenele prevăzute de lege, iar această obligație se menține și dacă a fost efectuată plata obligației fiscale respective, precum și în cazul în care, în perioada de raportare nu rezultă sume de plată, dar există obligația declarativă prevăzută de lege.”, explică finanțiștii.
Pentru a preveni declararea ca inactivi fiscal, contribuabilii care își suspendă activitatea și înregistrează mențiunea privind inactivitatea temporară în Registrul comerțului sau la entitatea care i-a autorizat, pot beneficia, la cerere, de regimul derogatoriu de declarare a impozitelor și taxelor. Cererea privind acordarea regimului derogatoriu se depune la organul fiscal competent. Contribuabilii cărora li se aprobă nu au obligația depunerii declarațiilor fiscale.
”Totodată, contribuabilii care nu desfășoară activitate și nu beneficiază de regimul derogatoriu de declarare, au obligația depunerii declarației fiscale, la termenele prevăzute de lege, înscriind zero la obligația fiscală, evitând, în acest fel, înscrierea în registrul contribuabililor inactivi.”, se arată în mesajul specialiștilor de la Fisc.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.3 ° C
14.6 °
11.6 °
59 %
1.3kmh
5 %
lun
14 °
mar
24 °
mie
23 °
joi
22 °
vin
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci, se lucrează. Sau oricum, sunt niște utilaje acolo.

EDITORIAL

Ne împotmolim mereu, deși – potrivit statisticilor europene – țara merge înainte, adică avansează economic pe cele mai importante paliere, respectiv industrial și comercial,...

EPIGRAMA ZILEI

Am o dilemă mare Și nu ştiu ce să  fac : E vremea schimbătoare, Cum oare  mă ... dezbrac?     -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Extraordinara Sydney Sweeney (din Euforia) e o mare descoperire în acest rol! Filmul va rula în avanpremieră la Happy Cinema din 4 octombrie.

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...