vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTÎnalta Curte de Casaţie dă dreptate elevului discriminat la Şcoala 13

Înalta Curte de Casaţie dă dreptate elevului discriminat la Şcoala 13

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat prin hotărâre definitivă în urmă cu câteva săptămâni în cazul lui Andrei, un elev cu sindrom Down din Botoșani. Acesta a fost în mod incontestabil discriminat la Şcoala Numărul 13, de către profesori și părinți ai colegilor săi, pe criteriul dizabilității.

În 2016, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizablităţi (CEDCD) sesisează Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) privind faptele de discriminare asupra lui Andrei, un elev de 14 ani la acea dată, cu sindrom Down, comise de profesori și părinți ai colegilor săi din Școala Gimnazială Ion Creangă (Numărul 13 – n.r.), din Botoșani.

CNCD a analizat plângerea depusă de CEDCD și, în urma probatoriului, a înfățișărilor la termene și a documentației scrise, CEDCD a câștigat în 2017 cazul la CNCD, care a decis că Andrei a fost supus discriminării și a sancționat școala cu avertisment.

De asemenea, școala a fost plasată sub monitorizarea CNCD timp de o lună după această decizie, pentru analiza măsurilor întreprinse pentru incluziune.

Reprezentanții Şcolii Nr. 13 și părinții au ales să conteste în instanță decizia CNCD, urmând căile de atac până la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Hotârârea Înaltei Curți de Casație și Justiție din data de 26 mai 2020 consacră definitiv încă o dată principiile educației incluzive. CEDCD este determinat să obțină respectarea dreptului la educație pentru copiii cu dizabilități, chiar și la ani distanță de la săvârșirea faptelor.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...