spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTRitm alert de comasare al terenurilor agricole

Ritm alert de comasare al terenurilor agricole

Vor nu vor politicienii, procesul de comasare a terenurilor agricole continuă și într-un ritm destul de susținut. Asta o arată datele centralizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani la finalul campaniei de depunere a cererilor pentru subvențiile agricole europene din acest an.

Astfel, până la data de 15 iunie, termenul limită convenit cu autoritățile de la Bruxelles, au fost depuse la APIA Botoșani 31.777 cereri unice de plată pentru o suprafață totală de 285.638,2 hectare, din care 26.266 cereri au fost depuse prin mijloace electronice. Față de perioada campaniei 2019 de depunere a solicitărilor fără penalități, s-a înregistrat o creștere cu 5.148,81 hectare și o ușoară scădere a numărului de cereri, fapt care demonstrează procesul de comasare al terenurilor.

Se primesc cereri cu penalizare până pe 10 iulie

De altfel, se poate vorbi de o creștere a suprafeței de teren și o scădere a cererilor depuse și dacă ne raportăm la finalul campaniei de anul trecut, inclusiv la perioada de depunere a cererilor cu penalități. Astfel, la finalul campaniei trecute se depuseseră 32.961 pentru o suprafață de 281.599,62 de hectare. De asemenea, la finalul campaniei din 2018 au depuse, 34.249 de cereri pentru o suprafață de teren de aproximativ 275.000 de hectare.

Oficialii APIA Botoșani se așteaptă ca și în acest an să se mai depună cereri de subvenții și cu penalități. „Campania de primire a cererilor unice de plată 2020 continuă până pe data de 10 iulie 2020, inclusiv, pentru cererile depuse în acest interval aplicându-se o penalizare de 1% pe ziua de întârziere din suma totală pe care fermierul urmează să o încaseze. De asemenea, eventualele modificări ale cererii unice de plată se pot depune până la data de 30 iunie 2020, fără penalizări, respectiv 10 iulie 2020, cu penalizări. Cel mai probabil vom ajunge la o diferență de 7.000 de hectare în plus față de anul trecut. Orice suprafață de teren utilizat, care este eligibilă pentru finanțare, reprezintă o resursă financiară care va susține agricultura botoșăneană și va crește competitivitatea produselor autohtone”, a declarat Bogdan Cîmpanu, directorul interimar al APIA Botoșani.

96% din teren este lucrat

Potrivit ultimelor date statistice disponibile, cele de la nivelul anului 2014, din suprafaţa toată a judeţului de 498.569 de hectare, 392.761 hectare reprezintă suprafaţa agricolă. Cea mai mare parte, 298.741 hectare o reprezintă terenul arabil, în timp ce păşunile reprezintă 75.146 hectare, iar fâneţele 14.635 de hectare. La acestea se adaugă 1.680 de hectare de vii şi 2.559 de hectare de livezi.

Dacă raportăm suprafaţa pentru care s-au cerut subvenţii în acest an la terenul arabil din judeţ, observăm că aproximativ 96% din acesta este lucrat. „Cele patru procente nu reprezintă neapărat teren necultivat, ci poate fi și teren pentru care nu s-au depus încă cereri de subvenție la APIA din diferite motive. În general, în județ, nu mai avem teren lăsat necultivat, decât acela care nu este productiv”, a declarat, la rândul său, Cristian Delibaş, directorul Direcţiei pentru Agricultură Județeană Botoşani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15 ° C
15 °
10.5 °
59 %
3.6kmh
97 %
mar
14 °
mie
19 °
joi
17 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...