Angajații din sistemul de protecție nu vor să mai fie testați

♦ Angajații din sistemul de protecție sunt reticienți să mai fie testați pentru Covid-19

0

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) stă pe un butoi de pulbere. Angajații nu mai vor să fie testați din două în două săptămâni, invocând faptul că noua procedură îi expune la Covid-19. Nemulțumirile au apărut după ce patru salariate au fost depistate pozitiv, pentru ca după cinci zile de la internare să fie externate cu două teste negative. Oamenii nu mai cred în corectitudinea testelor și susțin că atâta vreme cât sunt chemați să facă testele în spitale și nu la locul de muncă așa cum au fost făcute până acum, riscul de infectare este mai ridicat.

Oamenii nu refuză neapărat testarea, dar vor să se facă o dată pe lună și probele să li se ia la locul de muncă. Acum s-a creat o nouă procedură, iar o parte dintre angajați trebuie testați la spitalul din Dorohoi, iar o parte la Botoșani. Ținând cont de ceea ce s-a întâmplat în spitale, riscul de infectare este unul destul de mare și de aici apare și reticenţa. Apoi, nu se știe încă cine va suporta costurile testelor. Angajații nu au de ce să plătească, deoarece este o măsură luată pe linia de siguranță și securitate în muncă”, a declarat Camelia Socianu (foto), liderul Sindicatului „Impact” din cadrul DGASPC. Aceasta a mai subliniat și faptul că patru colege de ale sale au fost depistate pozitiv, după ce abia reveniseră din autoizolare, iar după cinci zile le-au ieșit două teste negative consecutive în spital și au fost externate. „Ele nu acuzau niciun simptome. Au stat câteva zile în spital fără tratament și s-au negativat. Abia atunci ele puteau să se îmbolnăvească”, a mai spus Socianu, ridicând semne de întrebare asupra corectitudinii procesului de testare.

De asemenea, angajații din sistemul de protecție mai susțin că nu este normal ca doar ei să fie testați, în condiţiile în care beneficiarii nu mai au nicio restricţie în privința libertății de mișcare. „Sursele de infectare sunt multiple, dar doar noi, angajații, suntem tratați ca suspecți”, a mai spus Camelia Socianu.

Dan Șlincu, directorul DGASPC Botoșani, susține că testarea nu este opţională și că modul în care se face este reglementat de cadrul legal în vigoare. „Ordinele emise de ministrul Sănătății arată clar cine trebuie să facă testele și la ce interval. Nu există loc de întors și cred că au înțeles toți colegii că nu trebuie să ne jucăm cu acest lucru. Este spre binele lor și nu în ultimul rând al beneficiarilor”, a declarat Dan Șlincu, subliniind că angajații din sistemul de protecție nu vor fi puși la plata testelor.

La rândul său, prefectul Dan Nechifor a precizat că testele sunt reglementate legal, iar recoltoarele sunt prinse în programul național de sănătate. „Nu se pune problema ca cineva să plătească testele. A fost o neînțelegere la mijloc, pe care cred că am lămurit-o”, a declarat Nechifor. 

+9 -3
se încarcă...