Undă verde pentru programele de masterat didactic

0

Monica Anisie, ministrul Educației, a semnat Ordinul privind înființarea și organizarea programelor universitare de master didactic.

În premieră în România, opt universități vor pilota, în anul universitar 2020-2021, programe de studii universitare de master didactic, la forma de învățământ cu frecvență.

Masterul didactic este un program de formare inițială pentru cariera didactică, prevăzut încă de la adoptarea Legii educației naționale din 2011, ce nu a fost pus până acum în implementare.

Programul de studii de master didactic va avea o durată de doi ani și se adresează absolvenților cu diplomă de licență sau echivalentă, care doresc să se orienteze către cariera didactică. Aceștia se pot înscrie la masterul didactic din același domeniu fundamental, corespunzător specializării dobândite prin studiile de licență, dar pot opta și pentru o a doua specializare din cadrul aceluiași domeniu fundamental, aferent celui înscris pe diploma de licență sau echivalentă. Domeniile fundamentale sunt: matematică și științele naturii, științe inginerești, științe biologice și biomedicale, științe sociale, științe umaniste și arte, știința sportului și educației fizice”, se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentanţii ministerului.

Pentru pregătirea practică pedagogică din cadrul programului de studii universitare de master didactic, se constituie o rețea de unități de învățământ preuniversitar, denumite școli de aplicație, universitățile urmând a selecta dintre acestea pe cele care îndeplinesc criteriile specifice proprii.

Învăţarea și cercetarea didactică se va derula în parteneriat, respectiv profesor din mediul academic (tutore) – student – profesor din școala de aplicație (profesor-mentor).

Încă de la preluarea mandatului de ministru m-am angajat ca primele programe de masterat didactic să înceapă din această toamnă. În cazul mai multor specializări se simte nevoia de un număr mai mare de cadre didactice calificate. Va fi un program pilot, 400 de viitori profesori vor avea acces la formare inițială de calitate, cu mai multă învățare practică, cu sprijin din partea unui mentor”, a declarat ministrul Monica Anisie.

Universitățile care vor organiza programe de master didactic, pe locuri subvenționate de la bugetul de stat, în anul universitar 2020-2021 sunt Universitatea Politehnică din București, Universitatea din Bucureşti, Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea din Craiova şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timişoara, toate instituţiile având câte 50 de locuri.

+0 -0
se încarcă...