Botoșăneni în șoc după ce au fost atacați de albine

0

Un bărbat de 39 de ani din Botoșani a ajuns la spital în șoc anafilactic după ce a fost atacat de albine. Cazul nu este unul singular, medicii spunând ca au parte de tot mai multe astfel de situații în ultima vreme.

Incidentul a avut loc joi seară în curtea locuinței bărbatului acesta fiind atacat de albine în momentul în care lucra la unul din stupii săi. Acesta a dezvoltat imediat o reacție la înțepături, având dificultăți în respirație și tensiunea scăzută, fiind adus cu o ambulanță la spital, unde a fost stabilizat.

Un alt bărbat, în vârstă de 60 de ani, din Răchiţi, a ajuns ieri la spital după ce a fost atacat de albine. Incidentul a avut loc în curtea locuinţei acestuia, când bărbatul încerca să mute un stup, însă, la un moment dat, acesta a fost înţepat de albine. Imediat după înţepături, acesta a început să se simtă rău, să aibă stări de ameţeală, greaţă şi dificultăţi în respiraţie.

Speriată, familia bărbatului a sunat la 112, cerând ajutorul cadrelor medicale, astfel că la domiciliul acestuia a fost trimis echipajul cu medic al SMURD, care i-a acordat primul ajutor. Ulterior, bătrânul a fost transportat la spital pentru a fi monitorizat, mai ales din cauza vârstei înaintate. „Pacientul a fost stabilizat de echipajul SMURD deplasat la faţa locului, acesta fiind ulterior adus la Urgenţe pentru mai multe investigaţii şi supraveghere de specialitate, starea lui fiind stabilă”, a precizat medicul primar Ramona Elena Guraliuc, coordonatorul UPU SMURD.
Cu o zi înainte, o femeie de 37 de ani a ajuns la Urgenţe după ce a fost înţepată în mâini de mai multe albine. Aceasta a dezvoltat o reacţie alergică şi a avut nevoie de ajutorul cadrelor medicale.

Teste pentru depistarea alergiilor

Potrivit cadrelor medicale, orice persoană îşi poate face o testare pentru a vedea dacă este sau nu alergică la veninul albinelor sau viespilor. Aceste teste sunt efectuate în laboratoarele private de analize, însă, costurile sunt suportate de pacient. O altă soluţie ar fi ca, dacă sunt înţepaţi şi dezvoltă reacţii alergice, oamenii să aibă asupra lor anumite medicamente care le pot face viaţa mult mai uşoară.

Situaţie mai complicată pentru cei care au experimentat un şoc anafilactic

În cazul pacienţilor care au experimentat un şoc anafilactic, situaţia este mult mai complicată, dar asta nu înseamnă, însă, că sunt condamnaţi să stea veşnic acasă. Aceştia îşi pot face o mică „trusă de prim ajutor” în astfel de situaţii, în care să se regăsească un antialergic cu debut rapid de acţiune – desloratadină orodispersabilă, care se va administra sub limbă în caz de urgenţă.
„Medicaţia cea mai utilă şi care nu trebuie să lipsească din trusa de prim ajutor este adrenalina autoinjectabilă în formulă de adult sau copil. În cazurile de anafilaxii repetitive sau în cazul anafilaxiei la veninul de albină sau viespe, este recomandat Anapen sau Epipen multidoză, care conţine două doze ce pot fi administrate secvenţial, dacă este nevoie”, a spus un medic de familie botoşănean.
Problema, la fel ca în cazul analizelor, este că medicaţia respectivă costă foarte mult, motiv pentru care majoritatea oamenilor speră să nu aibă nevoie, sau să ajungă ambulanţa la timp la ei.
Şocul anafilactic este o reacţie alergică severă care poate apărea în câteva secunde sau minute de la expunerea la un alergen, cum ar fi veninul rezultat în urmă unei înţepături de albină sau viespe. Cantitatea mare de substanţe chimice eliberate de sistemul imunitar pentru a face faţă substanţei considerate toxice duce la scăderea tensiunii arteriale şi îngustarea căilor respiratorii, victimei fiindu-i tot mai greu să respire. Simptomele anafilaxiei mai includ erupţie la nivelul pielii, greaţă şi vărsături. Dacă anafilaxia nu este tratată imediat, se poate ajunge la pierderea conştienţei sau chiar la moarte.

+9 -1
se încarcă...