vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTRidicarea deşeurilor colectate selectiv generează nemulţumiri în rândul cetăţenilor

Ridicarea deşeurilor colectate selectiv generează nemulţumiri în rândul cetăţenilor

Colectarea selectivă a deşeurilor este departe de angajamentele europene şi de regulile respectate de operatori şi cetăţeni din oraşele europene. În municipiul Botoşani, cei mai conştiincioşi sunt cetăţenii de la case, care, o dată la două săptămâni, scot în faţa locuinţelor sacii cu hârtie/carton şi plastic. Numai că unii saci nu sunt ridicaţi de către echipele Urban Serv, spre nemulţumirea cetăţenilor.

În urmă cu două săptămâni, un botoşănean care are casă pe strada Teilor a scos la poartă deşeurile menajere şi cele colectate selectiv, în ziua stabilită de operator. În sacul destinat plasticului, a pus şi nişte bucăţi mici de polistiren, folosite la protejarea obiectelor trimise prin curier. Mare i-a fost mirarea când a văzut că acel sac nu a fost ridicat de echipa Urban Serv. „Stilul lor de lucru mă exasperează. Ne dau lucrare de control, sau colectează deşeuri? În loc să se bucure că sunt cetăţeni care separă deşeurile, ei ne pun beţe în roate. Ok, am înţeles, nu trebuia să pun polistiren în sacul pentru plastic, dar nu e normal nici să-mi lase sacul la poartă. Conducerea societăţii trebuie să stabilească programul în aşa fel încât să treacă mai întâi maşina pentru reciclabile, după care să vină cea pentru menajere, pentru a putea ridica şi sacii abandonaţi de prima echipă”, a spus botoşăneanul.

Au trecut două săptămâni şi cu aceeaşi problemă s-a confruntat o altă persoană care locuieşte pe aceeaşi stradă. „În sacul plin cu pet-uri şi pungi, am pus şi câteva bucăţi de polistiren, însă mi l-au lăsat la poartă. Cum maşina pentru deşeurile menajere trecuse deja, am rămas cu sacul şi trebuie să-l mai ţin în curte încă două săptămâni. Operatorul ar trebui să facă o informare corectă, să anunţe ce deşeuri intră în categoria reciclabile, pentru că altfel lumea va renunţa să mai pună pe categorii deşeurile”, a declarat acesta.

În principiu, reciclarea polistirenului este similară cu a celorlalte tipuri de plastic. ”Este extrem de greu de reciclat, la noi în ţară nu există procesatori pentru acest tip de plastic, aşadar are o valoare extrem, extrem de scăzută. Prin urmare, acest tip de plastic este sortat tot pentru a fi depozitat în gropile de gunoi”, explică operatorii din domeniu.

Directorul ADI Ecoproces promite că va discuta cu directorul Urban Serv

Ovidiu Aparaschivei, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Interomunitară Ecoproces (structură care monitorizează proiectul „Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în Judeţul Botoşani . n.r.), a declarat că polistirenul nu este considerat plastic şi nu se poate recicla, însă nu este de acord cu modul de lucru al celor de la Urban Serv. „Voi discuta cu domnul director Buhăianu de la Urban Serv pentru că nu este normal ca sacii să fie lăsaţi la porţile cetăţenilor. Operatorul trebuie să încurajeze şi să asigure colectarea separată. Nu trebuie să se exagereze. Într-adevăr, au fost nişte probleme, s-au găsit în sacii pentru reciclabile găini moarte, cârpe etc. Au fost nişte discuţii şi le-am transmis operatorilor să fie mai exigenţi, dar văd că au trecut în cealaltă pantă”, a spus oficialul.

Explicaţiile operatorului

Bogdan Buhăianu, director general al Urban Serv, a explicat că echipele nu ridică sacii unde sunt şi alte deşeuri, pe lângă cele reciclabile, deoarece acei saci nu sunt primiţi la depozitul de la Stăuceni. „Îi înţeleg pe cetăţenii nemulţumiţi, dar avem probleme cu cei de la Diasil. Noi am lua toate deşeurile, pentru că suntem plătiţi la cantitatea colectată şi transportată, dar dacă un şofer ajunge cu maşina la depozitul de la Stăuceni şi într-un sac este ceva neconform, şoferul este pus să desfacă toţi sacii şi ne dau ca neconformă toată maşina. De la administratorul depozitului de la Stăuceni pleacă totul. Diasil este societate privată, mă mai cu ei, mai sun la Consiliul Judeţean (instituţie cu care administratorul depozitului de la Stăuceni a încheiat contractul – n.r.) , dar se ştie că cei de la Diasil sunt stat în stat”, a declarat Bogdan Buhăianu.

Directorul Urban Serv a dat asigurări că va fi modificat programul de colectare, în aşa fel încât botoşănenii de la case să nu mai rămână cu sacii la porţi. Totodată, operatorul va demara o campanie de informare a cetăţenilor.

Colectarea selectivă la blocuri rămâne o poveste frumoasă

Dacă botoşănenii de la case pun deşeurile pe categorii, mulţi cetăţeni de la blocuri nu ţin cont de aceste reguli. „Colectarea selectivă în platforme este aproape de zero, se selectează doar în platformele unde am pus acele ţarcuri. În platformele unde nu sunt ţarcuri,  90% din containerele galbene şi albastre au gunoi menajer în ele”, a spus Bogdan Buhăianu.

Municipalitatea botoşăneană a deschis un centru unde sunt colectate resturile vegetale pentru a fi transformate în compost. Tot aici urmează să fie primite mobilierul vechi şi resturile din construcţii. Astfel de centre nu există însă în celelalte localităţi din judeţ. „Administratorul depozitului de la Stăuceni nu este obligat să primească deşeuri vegetale, mobilier sau resturi din construcţii. E un cerc vicios. Acest proiect vizând sistemul integrat de management al deşeurilor nu a fost pus la punct din start. E dezastru în acest proiect şi sunt penalizări foarte mari. An de an trebuie să scădem cantitatea de gunoi menajer şi cum acest lucru nu se întâmplă, trebuie să plătim sume în contul economiei circulare. Anul trecut a fost 40 de lei pe tonă, anul acesta e 80 de lei pe tonă. În această lună avem vreo 300.000 de lei de plătit pentru că nu se îndeplinesc aceste ţinte”, a concluzionat Bogdan Buhăianu.

dav
Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11 ° C
11.1 °
8.2 °
61 %
1.8kmh
99 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...