Ministrul Mediului a ajuns la barajul de la Stânca (foto-video)

0

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a ajuns, luni la amiază, la Botoșani, pe fondul fenomenelor hidrologice periculoase cu care se confruntă nordul țării. Oficialul, însoțit de prefectul Dan Nechifor, prefectul județului Iași, Marian Grigoraș, șeful Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, Cristian Amarandei, primarul orașului Ștefănești, Florin Buțura, directorul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Prut-Bârlad, Petru Avram și directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Botoșani, Remus Iovu, au verificat starea Barajului de la Stânca.

Ministrul Alexe a afirma că situaţia este sub control, iar viitura din Ucraina va fi gestionată corect, prin măsurile adoptate de specialiştii Apelor Române șo nu va pune în pericol viaţa, sănătatea sau bunurile materiale ale celor din zonă. „Situaţia astăzi (n.r. – luni), după cum vedeţi şi dumneavoastră, este sub control. Nu cred că ar trebui să ne facem, sub o formă sau alta, niciun fel de griji… Mă bucur foarte mult că ai mei colegi de la ABA Prut şi colegii de la barajul de la Stânca-Costeşti au fost preventivi şi în colaborare cu autorităţile ucrainene au reuşit să elibereze această imensă cantitate din barajul Stânca-Costeşti, astfel încât unda de viitură să fie reţinută aici, să nu avem în aval probleme cu inundaţiile. Vreau să îi asigur pe toţi românii din această zonă a Moldovei că viitura din Ucraina nu ne va pune în niciun fel în pericol, fie viaţa, sănătatea sau bunurile materiale… Înţeleg din discuţiile pe care le-am avut cu specialiştii de la Apele Române, cu cei de la Botoşani şi Iaşi, că viitura de pe Prut nu va afecta localităţile sau bunurile oamenilor. Avem într-adevăr un Cod roşu, dar orice cod roşu poate fi trecut cu bine dacă autorităţile sunt pregătite”, a afirmat Alexe.

La rândul său, prefectul Dan Nechifor a dat asigurări că lucrurile sunt control și că autoritățile botoșănene colaborează eficient cu cele din Ucraina. „Suntem sub atenționare Cod Roșu, dar nu avem deocamdată motive de îngrijorare, barajul poate prelua cantitățile de apă pe viitura care vine din Ucraina. Primim date zilnic de la colegii din Ucraina, dar momentan nu sunt motive de îngrijorare pentru așezări urbane”, a conchis Nechifor.

Hidrologii au emis o avertizare Cod roşu pentru râul Prut, în amonte de acumularea Stânca-Costeşti, valabilă pentru perioada 22 iunie, ora 18:00- 24 iunie, ora 12:00.

+6 -0
se încarcă...