Nordul județului amenințat de ape

0
Inundatiile din 2008, provocate de raul Prut, au lasat in urma pagube considerabile
Inundatiile din 2008, provocate de raul Prut, au lasat in urma pagube considerabile

Situația din nordul județului tinde să se agraveze. Prutul a depășit deja cota de pericol cu 24 de centimetri, iar nivelul apei este în creștere.

La Oroftiana, la intrarea Prutului în țară, nivelul apei a atins deja 674 de centimetri și este posibil să fie atinsă cota istorică de 750 de metri înregistrată în 2008. Asta în condițiile în care atenționarea Cod Roșu de precipitații emisă în această seară pentru comunele din nordul județului, a fost extinsă cu încă o oră. Deja, la Rădăuți Prut au fost înregistrate precipitații de 70 de litri pe metru pătrat.

Două echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență, împreună cu autoritățile locale, monitorizează permanent situația de pe râul Prut.

UPDATE

Din cauza precipitațiilor abundente prognozate în zonă, autoritățile au emis o nouă atenționare Cod portocaliu de inundații valabilă din această seară până mâine, 23 iunie a.c., ora 13, pe afluenții râului Prut din nordul județului, în amonte de acumularea Stânca-Costești.

Sunt așteptate scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de inundații.

Fenomenele se pot produce cu intensitate și probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Isnovăț.

+6 -2
se încarcă...