Astăzi – Ziua Universală a Iei

0
Anul trecut, funcţionarele din Primăria Botoşani au demonstrat că preţuiesc ia românească

Ziua Universală a Iei  se sărbătorește în fiecare an pe 24 iunie, odată cu Sânzienele / Drăgaica și Sfântul Ioan de Vară. Această zi a fost recunoscută oficial în 2015, 2016 și 2017 de către Primarul orașului Washington D.C., Muriel Bowser, și Justin Trudeau, Primul Ministru al Canadei, cu sprijinul lui Bogdan Banu, al Ambasadei României la Washington și al Comunității Moldovenilor din Ottawa.

La blouse roumaine este prima comunitate online ce promovează IA, ca marcă a culturii identitare româneşti. Pe 21 ianuarie 2013, această comunitate a propus ca ziua de 24 iunie 2013 să marcheze prima celebrare a IEI româneşti sub denumirea de Ziua Universală a Iei. Evenimentul s-a bucurat de succes, fiind sărbătorit pe şase continente, în peste 50 de ţări din lume.

#AcasălaOrigini și #ZiuaIei2020

Ediția din acest an a Zilei Universale a Iei pune în centru fotografia ca eveniment, ca celebrare, ca artă. „Vă invităm să participați la crearea celei mai mari expoziții online, fotografiindu-vă în fața casei, a clădirii unde locuiți, la poartă, în grădină, într-un parc din apropiere sau oriunde înseamnă ACASĂ pentru fiecare. Trebuie să purtați o ie, o cămașă sau, de preferat, întreg portul tradițional. Nu va fi orice fotografie, ci una pe care o veți lăsa moștenire generațiilor următoare. O mărturie a apartenenței noastre la o familie, un neam și o cultură.

Înainte, oamenii își făceau poze când venea fotograful la târgurile din satele apropiate. Era un eveniment important. La fel ca oamenii de odinioară, cel mai indicat este să aveți alături un fotograf profesionist. Dacă nu, încercați să vă faceți o fotografie într-o lumină bună, clară și de calitate. Individual, cu familia sau cu cine vreți să fiți împreună în acest moment special.

Sugerăm coordonatorilor de evenimente să organizeze ședințe foto pentru întreaga comunitate, mai ales în mediul rural. Este unul dintre cele mai importante obiective ale Zilei Universale a Iei 2020.

Ulterior, când se vor posta online, vă rugăm să scrieți câteva rânduri despre semnificația hainelor pe care le purtați și zona de unde provin, adăugând hashtagul #AcasălaOrigini și #ZiuaIei2020.

În scurt timp vom avea și o platformă online unde vă veți putea înregistra pentru a participa la acest proiect, urmând apoi să ne trimiteți fotografiile pentru selecția finală. Vor face parte din expoziția și albumul “Acasă la origini”.

Menționăm că fiecare comunitate poate să își producă propria expoziție și propriul album în parteneriat La blouse roumaine.

La fel, fiecare familie își poate tipări și înrăma fotografiile, poate realiza un album care să rămână în timp. La care să ne uităm cu drag peste ani„, este mesajul postat pe pagina La blouse roumaine.

Ziua Universală a Iei, marcată în instituţii botoşănene

În ultimii ani, Ziua Universală a Iei a fost marcată în mai multe instituţii, printre care Primăria Municipiului Botoşani şi Casa Corpului Didactic. Bluza românească a fost purtată cu graţie şi cu mândrie de angajatele acestor instituţii, dar şi de multe botoşănence. Pentru a imortaliza acest moment frumos de trăire şi simţire românească, funcţionarele din Primăria Botoşani s-au fotografiat, anul trecut, pe 24 iunie, alături de primarul Cătălin Flutur. Şi cadrele de la Casa Corpului Didactic s-au fotografiat în faţa instituţiei. Reacţiile şi felicitările nu au întârziat să apară. „Respectați tradiția! Așteptam această poză! Să aveți o zi binecuvântată!”, „Ce frumos! Minunată idee!”, „Dăscălimea română a fost păstrătoare a tradițiilor românești! Respect, admirație!”, „Bravo! Respect!”, au fost câteva dintre mesajele transmise de cei care au apreciat iniţiativa.

 

+6 -3
se încarcă...