Daune plătite de penitenciar unui deținut

0

Situație neobișnuită la Penitenciarul Botoșani, după ce unitatea de detenție a fost obligată de o instanță de judecată să-i plătească unui fost deținut daune morale în valoare de 10.000 de lei, în solidar cu Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), întrucât cel închis nu a putut participa la funeraliile tatălui său. Sentința a fost pronunțată de Judecătoria Botoșani, însă nu este definitivă, hotărârea judecătorilor fiind contestată la Tribunal de reprezentanții ANP.

În fapt, O.V.I a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, executarea pedepsei începând în anul 1998. La data de 21 ianuarie 2017, acestuia i-a murit tatăl, iar bărbatul a solicitat acordarea permisiunii de a participa la funeralii. Doar că cererea lui a fost respinsă de comisia de profil, întrucât bărbatul era condamnat pentru o faptă deosebit de gravă, la o pedeapsă mare, iar înainte de a fi încarcerat a fost urmărit general.

În februarie 2018, la scurt timp după ce a fost eliberat condiționat, O.V.I a dat în judecată penitenciarul pentru încălcarea unor drepturi, solicitând inclusiv daune morale. La unele plângeri și pretenții a renunțat în timpul procesului, însă au rămas în picioare daunele cerute pentru faptul că i s-a interzis să meargă la înhumarea tatălui său. Punând în balanță toate aspectele, inclusiv faptul că „pedepsele si măsurile privative de libertate se execută, în condiții care să asigure respectarea demnității umane”, magistrații au considerat că bărbatul avea dreptul de a participa la ceremoniile de înhumare, fie chiar și cu escortă din partea unității de detenție. Prin urmare, judecătorii au decis ca Penitenciarul Botoșani și ANP să-i plătească daune morale de 10.000 de lei.

Poreclit „Rila”, O.V.I a fost încarcerat după ce în octombrie 1998, împreună cu un alt individ, a pătruns în locuința unui belgian cu intenția de a fura, dar a fost surprins de proprietar, moment în românii l-au împuscat mortal cu un pistol „Beretta” de nouă milimetri, arma fiind găsită mai apoi în apartamentul în care a locuit mult timp O.V.I. Dat în urmărire internațională, el a fost capturat, arestat și condamnat, pedeapsa fiind executată în țară.

+10 -6
se încarcă...