Raluca Stăncescu a ajuns după gratii

♦ Raluca Stăncescu, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, s-a prezentat singură la încarcerare, alături de ceilalți condamnați

0
Raluca Stancescu şi Catalin Stavara cand au fost ridicati de procurorii DNA

Cei patru inculpați condamnați la închisoare cu executare în dosarul „Șantaj la parchet” au fost încarcerați în cursul zilei de luni, 22 iunie, în vederea executării pedepselor. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), la scurt timp de la pronunțarea sentinței de către Înalta Curte de Casație și Justiție, Raluca Stăncescu, Cătălin Stavără, Constantin Batcă și Daniel Buliga s-au prezentat singuri la sediul IPJ Botoșani. „Aceștia au fost preluați de polițiștii Compartimentului Urmăriți din cadrul Serviciului de Investigații Criminale și conduși la Penitenciarul Botoșani, unde au fost închiși în baza mandatelor de executare a pedepselor emise pe numele lor”, a precizat pentru „Monitorul” Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.

Transfer la o unitate de detenție pentru femei

Potrivit procedurilor, cei încarcerați stau mai întâi într-o perioadă de carantină/observare, timp de aproximativ 21 de zile, după care fiecărei persoane i se aplică regimul de executare provizoriu. Ulterior, la prima întrunire a comisiei de profil se stabileşte regimul de executare a pedepsei în care condamnatul va fi repartizat, ţinându-se cont de durata pedepsei, gradul de risc, antecedentele penale, vârsta şi starea de sănătate, conduita, abilitățile persoanei și disponibilitatea de a presta muncă. Ulterior, ei vor fi transferați într-un penitenciar profilat pe deţinerea categoriei de condamnaţi din care vor face parte, într-unul dintre cele patru regimuri de executare – maximă siguranţă, închis, semideschis sau deschis. Prin urmare, este prematur de spus dacă cei patru vor rămâne să-și execute pedepsele în Penitenciarul Botoșani. Cert este că Raluca Stăncescu va fi transferată la o unitate de detenție pentru femei.

Condamnare la șase ani și zece luni de închisoare

Fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, Raluca Stăncescu a fost condamnată, luni, definitiv la şase ani şi zece luni într-un dosar în care a fost acuzată de şantaj, instigare la favorizarea făptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justiţiei, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi conflict de interese. În același dosar, prietenul ei a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru șantaj, iar alți doi polițiști, Constantin Batcă și Bogdan Buliga la trei ani, şase luni şi 20 de zile de închisoare pentru favorizarea făptuitorului, fals intelectual în formă continuată şi compromiterea intereselor justiţiei, respectiv doi ani și jumătate pentru mărturie mincinoasă. Sentința definitivă a fost pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a admis apelul formulat de procurori și au majorat pedepsele stabilite inițial de Curtea de Apel Târgu Mureș.

Anchetă inițiată de procurorii anticorupție

Stăncescu a fost trimisă în judecată, în 2017, de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Potrivit DNA, în octombrie 2015, Raluca Stăncescu, împreună cu un apropiat al acesteia, Cătălin Stavără, folosindu-se de autoritatea conferită de funcţia sa de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane. Concret, cei doi au încercat să determine persoana respectivă să efectueze demersurile necesare în vederea cedării în mod injust a dreptului de proprietate asupra a două imobile (apartament şi garsonieră), situate în municipiul Botoşani, în favoarea unei rude a lui Cătălin Stavără. „Prin constrângerea psihică exercitată, inculpaţii Raluca Stăncescu şi Cătălin Stavără au urmărit să-i inducă persoanei respective o stare de temere prin aceea că în situaţia exprimării unui refuz, va suferi repercusiuni specifice răspunderii penale prin demararea unor cercetări faţă de persoana sa şi a membrilor familiei sale, vizând săvârşirea unor pretinse infracţiuni de evaziune fiscală şi trafic de persoane”, se preciza în comunicatul de presă remis, la momentul trimiterii în judecată, de procurorii DNA.

Polițist determinat să tergiverseze cercetările

Totodată, în perioada 30 octombrie 2015 – 4 februarie 2016, Raluca Stăncescu, în aceeaşi calitate, l-a determinat în mod direct pe Constantin Batcă, agent de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Botoşani – Biroul de Investigaţii Criminale, să tergiverseze cercetările pe care le efectua într-o cauză penală faţă de Cătălin Stavără, pentru săvârşirea unei infracţiuni de lovire sau alte violenţe, în scopul îngreunării cercetărilor penale şi favorizării acestuia din urmă. În acelaşi context, pe 4 februarie 2016, Stăncescu l-a determinat pe Constantin Batcă să-i pună la dispoziţie, fără drept, un suport optic ce conţinea înregistrări ale unor camere de supraveghere (mijloc de probă în acelaşi dosar penal menţionat mai sus) în vederea favorizării lui Stavără, lucru pe care agentul de poliţie l-a şi făcut în cursul aceleiaşi luni. În aceeaşi calitate, la data de 22 iunie 2016, Raluca Stăncescu i-a divulgat, fără drept, lui Cătălin Stavără, date nedestinate publicităţii, cu caracter confidenţial, rezultate din supravegherea tehnică a unei persoane, realizată în contextul instrumentării unui dosar penal, fiind afectate atât interesele şi activitatea Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani.

+38 -5
se încarcă...