spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTViitura de pe Prut a inundat deja sute de hectare de terenuri...

Viitura de pe Prut a inundat deja sute de hectare de terenuri agricole și pășuni

Viitura formată pe râul Prut în Ucraina a intrat deja pe teritoriul României și se îndreaptă spre lacul de acumulare Stânca-Costești.

O suprafaţă de aproximativ 500 de hectare de păşuni şi terenuri agricole de pe raza localităţii Baranca, din comuna Hudeşti, a fost inundată, iar nivelul apei crește în medie cu 3-5 centimetri pe oră. La ultima măsurătoare făcută aici în cursul zilei de astăzi Prutul atinsese cota de 779 centimetri, în timp ce la inundațiile din iulie 2008 cota maximă atinsă la Baranca a fost de 866 centimetri. „Față de situația din 2008, lucrurile s-au schimbat. Prutul și-a creat practic alt curs. Înainte se mai umplea câte un ghiol, mai inunda o vale, dar între timp malurile au fost erodate, terenul s-a mai lăsat, relieful s-a schimbat, iar Prutul a inundat tot. Apa este deja în grădina primei case. Oamenii au fost evacuați, nu sunt probleme, dar au fost inundate terenuri agricole, iar imașul este aproape complet sub ape”, a spus viceprimarul comunei Hudești, Vasile Sîsîeac.

Unda de viitură se propaga destul de repede, iar astăzi Prutul a inundat și la Rădăuți Prut câteva zeci de hectare de terenuri agricole și pășuni, însă până la primele locuințe este distanță mai mare. „Unde malurile au fost mai joase, apa a inundat pășunile, dar acolo unde malul a fost mai înalt, Prutul a rămas în matca lui”, a spus primarul comunei Rădăuți Prut, Viorel Nichiteanu.

În cursul după-amiezii, localitățile din lunca Prutului, de la Oroftiana la Rădăuți Prut, au fost inspectate de prefectul județului, Dan Nechifor, și de șeful ISU, Cristian Mihail Amarandei, care au vrut să vadă situația la fața locului și să verifice stadiul pregătirilor pentru eventuale intervenții.

Având în vedere pericolul producerii altor inundații, autoritățile au atenționat populaţia să nu traverseze cursurile de apă şi să nu desfăşoare activităţi în zonele adiacente albiilor acestora, în această perioadă, iar la nivelul primăriilor din localitățile aflate în lunca Prutului s-a instituit starea de permanenţă la sedii, serviciile voluntare pentru situații de urgență fiind pregătite să intervină.

Cum în satul Baranca au fost evacuați deja 71 de oameni, în această seară atenția s-a îndreptat spre Rădăuți Prut, acolo unde Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a trimis mai multe forțe și mjloace, oamenii fiind pregătiți să intervină, dacă va fi nevoie. „Nu credem că se va impune evacuarea altor persoane. Din estimările noastre, probleme ar putea să apară în Rădăuți Prut și satul Rediu, în zonele inundate și în vara lui 2008, însă după acel episod oamenii și-au reconstruit casele în zone mai protejate, deci nu credem că vor fi afectate alte locuințe. Poate doar câteva, rămase în zona inundabilă. Suntem pregătiți să intervenim cu saci de nisip, iar în acțiuni vom fi sprijiniți și de celelalte forțe ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne”, a arătat colonelul Cristian Mihail Amarandei, șeful ISU Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...