Rupere de nori deasupra municipiului

0

Precipitațiile care au căzut în cursul acestei dimineți în municipiul Botoșani au atins 35,6 litri pe metru pătrat. Acestea sunt datele înregistrate la Stația Meteo Botoșani, aflată în apropierea intersecției străzilor Pacea, Mihail Kogălniceanu și Bulevardul George Enescu. Cifrele nu par de uriașe, în condițiile în care la Rădăuți Prut precipitațiile au atins zilele trecute 108 litri pe metru pătrat, dar specialiștii spun că nu este exclus ca în unele zone ale orașului să fi fost precipitații mai abundente, întrucât în timpul ploilor de vară există situații în care cantitățile de apă căzute diferă de la un cartier la altul.

Cifrele coincid cu valorile comunicate și de Apele Române, care au arătat că în ultimele 24 de ore, în intervalul 24 iunie, ora 9 – 25 iunie, ora 9, cantitatea cea mai mare de precipitații a fost înregistrată la Stația Nicolae Bălcescu, unde s-au acumulat 35,5 litri pe metru pătrat. La fel, la Stația pluviometrică de la Darabani s-au înregistrat, în același interval de timp, precipitații de 26 de litri pe metru pătrat, în timp ce la Dracșani a fost vorba de ploi care au cumulat 16,1 litri pe metru pătrat.

Specialiștii spun că fenomenele care s-au manifestat urmare a ploilor abundente de astăzi au fost determinate în fapt de situația anterioară. Astfel, după ploile din ultima săptămână, pământul s-a îmbibat cu apă, iar în urma averselor de astăzi cantitatea de apă căzută într-un timp relativ scurt nu a mai fost absorbită de sol. Prin urmare, apa s-a scurs de pe versanți, s-au format torenți și pâraie, iar locurile mai joase au fost inundate. Așa se explică de ce în unele zone apa nu s-a retras, drenarea șuvoaielor presupunând un interval de timp mai îndelungat.

+8 -0
se încarcă...