joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTO botoșăneancă cu un sindrom rar a salvat viețile mai multor bolnavi...

O botoșăneancă cu un sindrom rar a salvat viețile mai multor bolnavi din trei țări

O tânără de 25 de ani, care a murit la Iași, în cursul zilei de miercuri, a salvat viețile mai multor persoane din România, dar și Slovenia și Germania. După cum a afirmat coordonatorul Centrului Regional de Transplant, medicul Raluca Neagu, ineditul situaţiei constă în faptul că tânăra avea o grupă de sânge foarte rară, respectiv 0 negativ. În acest caz, au fost găsiţi pacienţi compatibili şi în afara graniţelor ţării, scrie Ziarul de Iași.

„Inima a fost prelevată de o echipă din Slovenia, iar plămânii de o echipă de medici din Germania. Rinichii şi corneea vor fi transplantaţi la Iaşi, iar ficatul la Bucureşti deoarece a fost vorba de o urgenţă medicală. De asemenea au mai fost prelevate şi tendoanele care au mers la singura bancă de ţesuturi din ţară, respective la Spitalul Colentina“, a precizat Raluca Neagu, coordonator CRT Iaşi.

Tânăra de 25 de ani se afla în moarte cerebrală la Spitalul de Neurochirurgie Nicolae Oblu, ca urmare a unor malformaţii la creier. Aceasta a fost transportată cu o ambulanță la Iași la începutul acestei săptămâni, fiind diagnosticată cu sindromul Arnold Chiari.

Cei doi rinichi prelevaţi au fost transplantaţi la doi pacienţi, unul de 27 ani din Suceava şi altul de 37 de ani din Dorohoi.

„Cei doi pacienţi erau dializaţi din 2017. Ambele intervenţii au decurs fără incidente, iar pacienţii au fost transferaţi în secţia de transplant renal. Mulţumim familiei donatoare care prin gestul său a redat şansă la o viaţă normal tot unor tineri. Felicitări echipei de transplant pentru mobilizare şi pentru efectuarea intervenţiilor într-un timp foarte scurt“, a declarat medicul Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Parhon.

Transplantul de cornee urmează să fie realizat de echipa medicală de la Spitalul Sfântul Spiridon cel mai probabil în acest weekend.

Malformatia Arnold Chiari, cunoscuta si sub denumirea de sindromul Arnold-Chiari, este o afectiune congenitala care face referire la o serie de anomalii structurale la nivelul cerebelului, despre care se stie ca este zona din creier responsabila cu echilibrul.

Malformatia Arnold-Chiari a fost pentru prima data descrisa in anul 1891 de catre medicul Hans Chiari, patolog de origine austriaca, care a fost ajutat in munca sa de catre Julius Arnold, profesor de anatomie.
La persoanele afectate de malformatia Arnold-Chiari, tesutul creierului se intinde catre canalul spinal din cauza ca o parte din creier este prea mica sau are o forma anormala, punandu-se astfel presiune pe creier, care este impins in jos, catre maduva osoasa.

Malformatia Arnold-Chiari este una rara, aparand la 1 din 1000 de copii nou-nascuti. In unele cazuri, simptomele nu apar niciodata, fiind vorba despre o forma usoara a malformatiei, iar in alte cazuri simptomele debuteaza in perioada adolescentei sau cand individul ajunge la maturitate.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...