Proiect transfrontalier implementat de Asociaţia B-Right Media Botoşani

Asociația B-Right Media Botoșani, în parteneriat cu Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi, Casa Corpului Didactic Botoșani și Liceul de Artă din Cernăuți derulează proiectul ”CreaFuture – Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”. Acest proiect transfrontalier între România (Botoșani) și Ucraina (Cernăuți) se va derula pentru o perioadă de 12 luni şi beneficiază de o finanţare europeană de 220.197 de euro. Lansarea proiectului a avut loc pe 24 iunie, printr-o întâlnire online.

Proiectul are ca obiectiv general creșterea accesului tinerilor din Botoșani (RO) și Cernăuți (UA) pe piața muncii și dezvoltarea abilităților lor de viață și a creativității prin cooperarea transfrontalieră în domeniul educației, până în 2024.

80 de cadre didactice şi reprezentanţi ai unor ONG-uri din Botoșani (RO) și Cernăuți (UA) vor participa la cursuri gratuite de dezvoltare a cunoștințelor în domeniul creativității și al abilităților de viață. Cursurile vor fi susținute la Botoșani și la Cernăuți de un formator și doi consilieri de dezvoltare personală din echipa B-Right Media.

Partenerii din Botoșani și din Cernăuți se vor implica în activitatea de selectare a cadrelor didactice ce vor participa la cursuri și în organizarea logistică a acestora.

După absolvirea cursurilor, profesorii şi membrii ONG trebuie să pună în practică metodele învățate la un grup de minim 20 de elevi, astfel încât, prin intermediul proiectului, metodele aplicate de cei 80 de absolvenți vor ajunge să fie puse în practică de 1.600 de elevi din cele două țări, în cadrul unor laboratoare nonformale de stimulare a creativității.

Totodată, proiectul urmăreşte dezvoltarea unui instrument comun pentru accesul pe piața muncii în zona transfrontalieră Botoșani (RO) și Cernăuti (UA). Absolvenții cursului vor depune câte un proiect individual în care își vor împărtăși experiența. Proiectele individuale vor fi reunită într-o broșură de bune practici ce va fi distribuită în cele două țări și va fi disponibilă pe site-ul proiectului.

Proiectul va asigura cadrul pentru înființarea unei comunităti transfrontaliere de specialiști în creativitate și abilități de viață în zona Botoșani (RO) și Cernăuți (UA) pe baza principiului Comunicare-Cooperare-Comunitate).

Absolvenții cursurilor vor avea posibilitatea de a se întâlni și a face schimb de experiență în cadrul a două forumuri ce se vor organiza la Botoșani și Cernăuți.

De asemenea, ei vor avea la dispoziție două locații de lucru în echipă, denumite camere de stimulare a creativității prin metode nonformale. La Botoșani, această cameră va fi înființată la Casa Corpului Didactic, iar la Cernăuți în cadrul Școlii Superioare de Arte.

Ideea proiectului a fost apreciată de participanții la lansarea pe Google Meet.

Pentru că vorbim aici despre formarea cadrelor didactice, avem suportul logistic și resursele umane necesare pentru a asigura în cadrul proiectului, desfășurarea în bune condiții a tuturor activităților legate de formarea cadrelor didactice”, a declarat Sorin Luca, director CCD Botoșani

Iurie Levcic este partener coordonator în cadrul Proiectului ”CreaFuture – Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier” și reprezintă Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi în calitate de președinte.

Vreau să mulțumesc Asocației B-Right Media pentru colaborarea pe care am avut-o până acum și sper că această colaborare este foarte bună pentru viitor. Centrul Bucovinean de Artă are 15 ani de la înființare și este una dintre cele mai puternice și cele mai mari asociații non-guvernamentale românești din Cernăuți. Avem pe lângă proiectele transfrontaliere, diverse alte proiecte naționale. Ne ocupăm cu păstrarea tradițiilor românești, aici, la Cernăuți”, a spus Iurie Levcic.

Adriana Cojocaru este profesor în învățământul primar și este formator în cadrul proiectului. Este și deținătoarea titlului de „Învățătorului Anului” în anul 2015, acordat de Asociația B-Right Media în memoria învăţătoarei Angelica Gherman, un cadru didactic desăvârșit.

„Noi ținem foarte mult să interacționăm cu partenerii noștri, cu profesorii, astfel încât aceste cursuri să devină instrument de dezvoltare a cooperării între România și Ucraina. Avem certitudinea ca la finalizarea acestor cursuri, nu vom acea doar cei trei C (comunicare – cooperare și comunitate) ci vom avea 4 C și abilități de lucru nonformali și vom dezvolta creativitatea astfel încât aceasta să devină un factor pozitiv în accederea tinerilor pe piața muncii”, a precizat Adriana Cojocaru.

Radu Căjvăneanu, președintele Centrului Europe Direct Botoșani a fost unul dintre participanții activi la lansarea proiectului.

Felicitări în primul rând pentru activitatea dumneavoastră. Este deosebită, atât ca număr de persoane, 1.600 de elevi, cât și ca număr de cadre didactice. Am urmărit cu interes elemente din activitatea dumneavoastră, cu acele camere de stimulare a creativității, cu broșura și cu întâlnirile pe care le aveți, felicitări”, a transmis Radu Căjvăneanu.

Alexandra Aolăriței, consilier de dezvoltare personală, a făcut apel la cadrele didactice de la Botoșani, interesate să participe la aceste cursuri.

Vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook și pe viitorul site al proiectului și vă îndemnăm încă o dată să vă alăturați demersului nostru prin înscrierea cursurilor pe care le vom organiza”, a spus Alexandra Aolăriţei.

Înscrierile se vor face pe pagina Asociației B-Right Media și pagina oficială a proiectului CreaFuture.

 

 

Deja ai votat!