40 de ani de la cea mai mare tragedie rutieră, petrecută la Huțani

Acum 40 de ani, pe 29 iunie 1980, în județul Botoșani avea loc cel mai grav accident rutier petrecut vreodată în România. Atunci, un autobuz care circula pe ruta Fălticeni – Botoșani, și care trecuse prin municipiul Suceava, a ieșit de pe șosea și s-a răsturnat într-o mlaștină. În urma accidentului au murit 48 de oameni, iar alte 35 de persoane au fost rănite grav.

Tragedia a avut loc înainte de intrarea în satul Huțani, pe actualul drum european E 58, în zona numită „Șapte poduri”, însă presa vremii nu a mediatizat cazul, în publicațiile comuniste menționându-se doar că un autobuz ce se deplasa de la Suceava spre Botoşani a fost implicat într-un accident rutier, fără a se preciza nimic despre victime.

Ulterior, martorii accidentului au povestit întregul fir al tragediei. Cei mai mulți călători erau muncitori navetiști, care erau angajați la o fabrică din Suceava, dar, fiind zi de sărbătoare, autobuzul era supraaglomerat. Cu toate că mașina avea o capacitate de 40 de locuri, șoferul a îngrămădit în vehicul 83 de suflete – bătrâni și tineri, femei și copii.

Imediat după ce a trecut de podul peste Siret, autobuzul și-a continuat drumul spre Huțani, însă, la un moment dat, din cauza exploziei unui pneu, vehiculul plin cu oameni a ieșit de pe șosea, a spulberat balustrada unui pod și s-a răsturnat de la circa șase metri înălțime într-o mlaștină adâncă. Din cauza greutății, autobuzul s-a scufundat în bahnă, iar ce a urmat au fost clipe de groază. Toți cei peste 83 de oameni înghesuiți au început să lupte pentru viață. Cei mai mulți nu au mai reușit să iasă la suprafață și au murit înecați. Numai 35 de călători au reușit să supraviețuiască, purtând în suflet mărturia celui mai grav accident petrecut vreodată în România.

Trupurile neînsuflețite au fost scoase pe mal rând pe rând și transportate la morgă cu camioanele. Șoferul autobuzului și-a pierdut și el viața în accident, așa că nimeni nu a mai răspuns pentru tragedia de atunci. În schimb, mlaștina a fost acoperită cu pământ, autoritățile încercând să șteargă orice urmă. Abia după evenimentele din Decembrie 1989 rudele celor decedați au reușit să monteze cruci în memoria celor care și-au pierdut viața în accident, în apropiere fiind montat și un panou pe care au fost menționate numele tuturor victimelor.

Acum tragedia este punctă de fiecare dată de autorități, mai ales atunci când au loc accidente grave pe șosele.

Deja ai votat!