Zeci de angajați ai DGASPC au donat sânge

0

Zeci de angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani au mers ieri și astăzi la Centrul de Transfuzie Sanguină din municipiu și au donat sânge pentru persoanele aflate în suferință. Pe lângă angajații instituției, la acțiune au aderat angajați din Centrul de abilitare și reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități „Lucie Lecomte”, Centrul de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu Botoşani, Complexul de Apartamente „Cireșarii” Botoșani, Complexul de Case tip familial „Sf. Mina” Botoșani, Centrul de plasament „Prietenia” Botoșani, Complexul de Apartamente „Casa Mea” Dorohoi , Complexul de Apartamente „Amicii„”Dorohoi, Complexul de Apartamente „Floare de Colț” Dorohoi, Complexul de servicii pentru copilul aflat în dificultate „Speranța” Pomârla, Centrul de recuperare și reabilitare Ionășeni și Centrul de îngrijiri și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Dersca. O acțiune identică a avut loc și în luna februarie, când aproximativ 60 de angajați ai DGASPC Botoșani au donat sânge în cadrul proiectului „N-AVEM SÂNGE!”. De altfel, mare parte dintre angajații DGASPC Botoșani nu sunt la prima acțiune de acest gen, ei prezentându-se o dată la 3 luni pentru a dona sânge, mulți dintre ei figurândpe lista donatorilor permanenți.

Donarea de sânge este un gest umanitar benevol, anonim și neremunerat care se face doar de către persoane care în urma examenului medical nu prezintă contraindicații sau factori de risc pentru boli de orice natură transmise prin sânge.

Înaintea donării este obligatorie efectuarea unui examen minim medical, completarea unui chestionar pentru a afla mai multe despre starea de sănătate a donatorului, precum și efectuarea unor teste, cum ar fi: grupa sanguină, hemoglobina, glicemia. Procesul complet de donare durează aproximativ o oră, însă recoltarea efectivă durează mult mai puțin (în jur de 6 – 10 minute). Donarea de sânge total presupune colectarea a 400 – 450 ml de sânge printr-o puncție venoasă, folosindu-se materiale de unică folosință. Din punct de vedere cantitativ, sângele donat se reface în câteva ore, iar calitativ în trei săptămâni, următoarea donare putând avea loc după minimul zece săptămâni, fără afectarea stării de sănătate.

După verificarea de către personalul medical a fiecărei pungi de sânge, se pot livra spitalelor următoarele produse:

– sânge total – indicat în hemoragii (accidente, intervenții chirurgicale majore);

– masă eritrocitară – indicată în anemii severe;

– masă trombocitară – pentru sângerări prin trombocitopenii, leucemii;

– plasmă proaspătă – pentru arsuri, deficite de coagulare.

Cifre ale Organizației Mondiale a Sănătății plasează România în zona de avarie, din punct de vedere al numărului de donatori, aceștia având o pondere de sub 2% față de media europeană situată în jur de 4%.

+8 -2
se încarcă...