Descinderi la Botoșani pentru anihilarea unei grupări de escroci

0

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Bacău au descins ieri la Botoșani, în cadrul unei operațiuni care a vizat anihilarea unei grupări infracționale organizate pecializată în înșelăciuni, delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani. În tortal, au fost iorganizate 14 percheziții domiciliare pe raza județelor Botoșani, Iași, Neamț și municipiului București, în urma cărora șase suspecți au fost conduși la sediul DIICOT pentru audieri. În urma confruntării probelor, doi suspecți au fost inculpați și reținuți pentru 24 de ore, iar faţă de alte patru persoane s-a dispus plasarea sub control judiciar.

„În fapt s-a reţinut că, începând cu luna decembrie 2018, pe raza municipiului Roman, judeţul Neamţ, s-a constituit o grupare infracţională organizată care prin intermediul unor persoane interpuse, de condiţie socială precară, a preluat mai multe societăţi comerciale cu bonitate financiară ridicată, pe care le-a utilizat într-o primă etapă la achiziţionarea unor mărfuri de la diferiţi furnizori. Pentru plata mărfurilor au fost emise bilete la ordin sau file CEC care la termenul scadent au fost refuzate la plată pentru lipsă de disponibil în cont. Astfel, membrii grupului au prejudiciat un număr de 23 de persoane juridice, cu suma totală de aproximativ 2.400.000 lei”, se arată într-un comunicat de presă emis de DIICOT Bacău.

Anchetatorii susțin că inculpaţii nu au avut în niciun moment intenţia reală de a achita mărfurile achiziţionate, acestea fiind în fapt revândute pe piaţa „neagră” la aproximativ 50-60% din valoarea lor, sumele de bani rezultate fiind însuşite de către membrii grupării. Ulterior, pentru disimularea activităţii infracţionale, suspecţii au creat un circuit comercial fictiv, prin care au încercat să creeze aparenţa faptului că mărfurile achiziţionate iniţial au fost revândute către alte persoane juridice, societăţi comerciale fără activitate economică reală, controlate în fapt de către membrii grupării prin intermediul unor persoane interpuse.

În urma perchezițiilor de ieri, anchetatorii au ridicat mai multe înscrisuri cu valoare probatorie, telefoane mobile utilizate în activitatea infracţională, dispozitive de stocare a datelor şi diferite sume de bani. În cursul zilei de astăzi, cei doi inculpaţi vor fi prezentaţi Tribunalului Bacău cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul S.C.C.O. Neamţ, S.C.C.O. Botoşani şi B.C.C.O. Bucureşti şi a jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Botoşani.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale.

+10 -0
se încarcă...