Fost polițist condamnat pentru șantaj și obligat la daune morale de 20.000 de lei

0

Un fost polițist din cadrul Serviciului Rutier Botoșani a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare pentru șantaj, după ce l-a amenințat cu pușcăria pe un tânăr implicat într-un accident rutier și a încercat să obțină de la el 10.000 de euro. Sentința definitivă a fost pronunțată miercuri de Curtea de Apel Suceava, după ce în primă instanță agentul Dan Cristian Haureș a fost achitat de Judecătoria Botoșani.

Magistrații au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și au stabilit un termen de supraveghere de 4 ani. În acest interval, fostul polițist va trebui să respecte mai multe măsuri instituite de instanță, printre care obligația de frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune, dar și prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 zile la Primăria municipiului Botoşani sau Primăria oraşului Flămânzi. Ca pedeapsă complementară, magistrații i-au interzis fostului polițist dreptul de a comunica direct sau indirect ori cu șoferul sau cu membrii familiei acestuia, ori de a se apropia de aceştia la o distanţă mai mică de 100 m, pe o durată de 3 ani. În cazul de nerespectării cu rea credință a acestor măsuri, suspendarea executării pedepsei poate fi revocată.

Totodată, fostul polițist a fost obligat să-i plătească șoferului șantajat 20.000 de lei cu titlu de daune morale, dar și cheltuielile de judecată, sumă la care se vor adăuga și cheltuielile judiciare.

Totul a început pe 29 octombrie 2015, când Dan Cristian Haureş, pe atunci agent în cadrul Serviciului Rutier, a fost reţinut de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani pe motiv că ar fi pretins unui botoşănean, Paul Alexandru O, în vârstă de 23 de ani, suma de 10.000 de euro, ameninţându-l că în caz contrar va înfunda puşcăria, banii fiind solicitaţi ca „daune morale”, după ce tânărul i-ar fi lovit maşina în trafic, pe 5 iunie 2015, accident în urma căruia poliţistul a ajuns la spital. Ancheta a început în urma unui denunţ, procurorii punând la dispoziţie 3.000 de euro, sumă ce reprezenta avansul din cei 10.000 de euro pretinşi de poliţist. Ulterior, în urma unui flagrant organizat pe strada Primăverii, Dan Cristian Haureş a fost ridicat pentru cercetări, reţinut şi arestat preventiv până pe 2 noiembrie 2015, iar în martie 2016 a fost trimis în judecată.

Confruntat cu probatoriul, Dan Cristian Haureş a respins acuzaţiile şi s-a declarat nevinovat susţinând că banii ar fi de fapt despăgubirile în urma accidentului, atât pentru avariile la maşină cât şi pentru îngrijirile medicale. Mai mult, el a invocat atunci că totul ar fi fost o înscenare pusă la cale de procurori, flagrantul fiind organizat la numai câteva zile după ce fusese achitat de instanţă într-un alt dosar penal în care a fost acuzat de fapte de corupţie. În august 2013, pe când lucra în cadrul Poliţiei Flămânzi, el şi un alt coleg de serviciu, Gheorghe Irimescu, au fost bănuiţi că ar fi pretins şi primit patru recipiente din metal de la un bărbat care vindea butoaie din inox, fără documente. Procesul de atunci s-a judecat separat, iar dacă Irimescu a fost condamnat, Dan Cristian Haureş a fost găsit nevinovat.

În schimb, accidentul care a avut acest deznodământ a avut loc în seara de 5 iunie 2015, când agentul de poliţie Dan Cristian Haureş, aflat la volanul unui Opel Tigra înmatriculat în Italia, venea dinspre Cucorăni iar la intrarea în municipiu, la limita cu satul Cătămărăşti Deal, un Renault Megane care circula în spatele său,condus de Paul Alexandru O., l-a izbit violent. În urma impactului, maşina poliţistului s-a rotit pe şosea, iar agentul a fost rănit uşor. Preluat de o ambulanţă, Dan Cristian Haureş a fost transportat la spital, el acuzând un traumatism la coloana cervicală. În schimb, Paul Alexandru O. a abandonat maşina şi a părăsit locul accidentului. În urma celor întâmplate, poliţistul a acuzat o serie de probleme medicale, iar ulterior s-a pensionat. În schimb, tânărul a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru părăsirea locului accidentului. Ba mai mult, firma la care era asigurată maşina condusă de Paul Alexandru O. a trebuit să-i plătească lui Dan Cristian Haureş daune morale în sumă de 10.000 de lei şi daune materiale de 5.500 de euro.

+28 -3
se încarcă...