vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTPericol public cu o casă înconjurată de schele de 20 de ani

Pericol public cu o casă înconjurată de schele de 20 de ani

O casă din municipiul Botoşani, aflată pe strada Dimitrie Rallet, numărul 10, poate să intre în Cartea Recordurilor. Începută în urmă cu mai bine de 20 de ani, casa nu este nici la această dată finalizată şi iese în evidenţă prin structurile şi schelele din lemn care reprezintă un adevărat pericol public.

După ploile şi furtunile din ultima perioadă, câţiva botoşăneni care locuiesc în zonă s-au adresat primăriei solicitând să fie luate măsuri. „Nu se poate ca într-un oraş reşedinţă de judeţ să existe astfel de construcţii. Înţelegem, poate proprietarul nu are bani să o finalizeze, dar măcar să îndepărteze acele elemente din lemn. La un vânt puternic, acele schele pot cădea peste trecători sau maşini. Mai mult, am văzut că proprietarul a blocat cu nişte scânduri şi trotuarul din dreptul casei sale”, a declarat un botoşănean.

Marian Murariu, viceprimar al municipului, a confirmat faptul că a primit o sesizare de la câţiva cetăţeni cu privire la faptul că pe strada Dimitrie Rallet există o clădire cu regim de înălţime parter plus două etaje, unde de peste 20 de ani sunt montate schele. Potrivit edilului, acele schele sunt într-o avansată stare de degradare şi există pericolul să se prăbuşească peste pietoni sau maşinile parcate în apropiere. „Am solicitat Poliţiei Locale o verificare la faţa locului. S-a discutat cu proprietarul respectivei clădiri. Dumnealui a îndepărtat scândurile care blocau trotuarul, în schimb, la partea de schele nu a făcut nimic. Poliţia Locală îi va trimite o somaţie şi-i va da un termen să dezafecteze acele schele. În caz contrar, va primi o amendă”, a explicat Marian Murariu.

Rămâne de văzut în ce măsură se va schimba aspectul repsectivei clădiri în următoarea perioadă. Cel mai probabil, poliţiştii locali vor acţiona „cu duhul blândeţii”, ştiut fiind faptul că ne aflăm în an electoral iar amenzile nu dau bine la electorat.

Autorităţile au pârghii să acţioneze

În cazul clădirilor neîngrijite, poate fi stabilit un impozit majorat cu 200%, pentru a-i determina pe proprietari să nu le mai lase în paragină. Măsura poate fi aplicată şi în cazul terenurilor neîngrijite, unde impozitul poate fi majorat cu 100%. Clădirile şi terenurile pentru care se aplică această majorare sunt stabilite prin hotărâri de Consiliu Local, care au caracter individual.

Măsura a fost stabilită încă din anul 2016, însă până la această dată nici un proprietar de teren sau clădire din municipiul Botoşani nu a plătit impozitul majorat. Asta pentru că procedura este birocratică, asemenea multor demersuri care arată bine doar pe hârtie.

Procedura prevede ca poliţiştii locali să identifice terenurile şi casele neîngrijite şi să-i someze pe proprietari să facă lucrările care se impun. Poliţia locală îi somează, iar dacă proprietarii se conformează, intră în legalitate, nu se mai ajunge până la majorarea impozitului.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6.1 ° C
6.1 °
4.3 °
95 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
12 °
mar
8 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...