Extrădarea unui botoșănean în Italia refuzată de magistrați

0

Surpriză în cazul unui botoșănean dat în urmărire internațională de autoritățile judiciare din Italia. Reținut în luna iunie de către polițiști, botoșăneanul M.C. a rămas până la urmă în libertate și asta pentru că magistrații Curții de Apel Suceava au refuzat să îl extrădeze din cauza unor motive imputabile autorităților străine.

Potrivit informațiilor oficiale furnizate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, M.C. a efectuat mulți ani transporturi de persoane și bunuri către și dinspre Italia, iar la sfârșitul lui 2009 el a fost oprit la vamă din cauza unui motoscuter aflat în microbuz, care figura ca fiind furat din Roma (n.r. capitala Italiei). Audiat atunci de autoritățile străine, bărbatul a fost sincer și le-a povestit carabinierilor că motoscuterul cu pricina îi fusese predat de un alt concitadin, care îl rugase să îl aducă până în municipiul Botoșani.

Cazul a fost anchetat de autoritățile judiciare italiene, iar în octombrie 2011 botoșăneanul a fost condamnat în lipsă de Tribunalul din Trieste la 2 ani şi 8 luni închisoare pentru o infracțiune din Codul penal italian similară infracțiunii de tăinuire sancționată de Codul penal românesc. Sentința a devenit executorie la data de 13 iunie 2012, doar că ea nu a fost pusă în aplicare niciodată, deși mandatul european de arestare a fost emis pe numele botoșăneanului din decembrie 2013. Abia în martie 2020, autoritățile italiene au decis să-l pună în executare, fiind emisă o semnalare prin Interpol.

Reținut de polițiștii botoșăneni pe 12 iunie a.c., M.C. a fost prezentat în fața magistraților de la Curtea de Apel Suceava, pentru validarea procedurilor în vederea extrădării. Doar că magistrații suceveni au avut dubii de la bun început și au respins propunerea de arestare, bărbatul fiind plasat sub control judiciar până la clarificarea situației. După ce au primit informații de la Ministerul Justiției din Italia, magistrații suceveni au descoperit că de fapt condamnarea dispusă de Tribunalul din Trieste, în cazul botoșăneanului, s-ar fi prescris, conform Codului penal românesc. Prin urmare, vineri, pe 3 iulie a.c., instanța a respins ca neîntemeiată cererea de arestare și extrădare a botoșăneanului, magistrații revocând inclusiv măsura controlului judiciar dispusă în cazul lui.

+14 -6
se încarcă...