Hectare întregi de culturi puse la pământ de vijelii

0
4,694

Vremea capricioasă din ultima perioadă a afectat agricultorii din anumite re giuni ale județului. Astfel, după seceta care a afectat preponderent culturile de toamnă din Sudul județului și revărsarea Prutului din comunele din Nordul județului, la sfârșitul săptămânii trecute, au fost afectate culturile din Nord-Vest.
Vinerea trecută două fenomene meteorologice de scurtă durată, dar cu intensitate mare, – o vijelie, pe alocuri cu aspecte de tornadă, și o ploaie torențială importantă cantitativ – au pus la pământ peste o mie de hectare de culturi, suprafața afectată urmând a fi stabilită în perioada următoare, după ce prefectul Dan Nechifor va emite ordinele de activare al comisiilor de evaluarea a pagubelor la nivel județean.
Vijelia s-a propagat pe direcția Nord-Vest pe un culoar care a cuprins comunele Mihăileni, Dersca, Lozna, Hilișeu-Horia, Pomârla și Concești, dar și extravilanul orașului Darabani.

„Au fost afectați mici producători, dar și fermieri cu potențial din această parte a județului. Avem o imagine de ansamblu a efectelor, dar după ce va fi emis ordinul de activare al comisiilor vom evalua pagubele create și vom raporta situația Instituției Prefectului județului Botoșani și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care va decide asupra oportunității despăgubirii fermierilor. Pagubele sunt însemnate, pentru că fenomenele, după cum povestesc fermierii din zonă, au fost de o intensitate foarte mare, înregistrând în pluviometre chiar și 50-60 de litri de apă pe metru pătrat în doar 20 – 30 de minute”, a declarat Cristian Delibaș, directorul Direcției Județene pentru Agricultură (DAJ) Botoșani.

Potrivit oficialului DAJ, fermierii susțin că procentul în care le-au fost afectate culturile ajunge și până la 85%. Cele mai mari pagube s-au produs la culturile de grâu, floarea-soarelui, soia și porumb.

Județul Botoșani are o suprafață agricolă de 400.000 de hectare, dintre care 300.000 de hectare sunt arabile. Structura culturilor a rămas aceeași de mai mulți ani. Astfel, predomină cultura de porumb, cu peste 100.000 de hectare, ce peste 40.000 de hectare sunt cultivate cu floarea-soarelui, iar 20.000 de hectare cu soia. De asemenea, aproximativ 30.000 de hectare sunt cultivate cu cereale păioase și aproximativ 5.000 de hectare cu rapiță.

Deja ai votat!