Bătrânii vindecați de coronavirus nu mai vor să mai fie testați

0

Lucrurile se normalizează ușor, ușor și cu cazurile de Covid-19 din județ. Unul dintre focarele care au pus pe jar autoritățile, cel de la Centrul Creștin Îngrijire Bătrâni „Casa Simeon” din Răchiți, a fost stins și cei mai mulți bătrâni s-au vindecat, chiar dacă unii dintre ei aveau comorbidități foarte grave și vârste foarte înaintate. 13 dintre cei 18 bătrâni care au contactat virusul SARS-CoV-2 s-au reîntors în cămin, iar doi au fost preluați de familie. Din păcate, trei, care aveau și boli grave asociate, au pierdut lupta cu teribila maladie. În momentul de față, în centrul de bătrâni sunt 14 persoane asistate, una fiind adusă ulterior redeschiderii centrului. „Toți bătrânii noștri sunt sănătoși. Personalul a fost testat joi, iar ieri (n.r. – luni) ne-au venit și rezultatele care sunt negative. Persoana care a fost adusă la noi recent a fost testată, iar noi am înștiințat Direcția de Sănătate Publică (DSP)”, a declarat căminului, Alina Romaniuc.

Alina Romaniuc: „Toți sunt sănătoși”

În acest context, săptămâna trecută, 10 bătrâni care au discernământ și aparținătorii celor fără discernământ au refuzat pe proprie răspundere să mai fie testați. „Au refuzat pentru că toți sunt sănătoși. S-au întors în centru cu două teste negative. Unii mai devreme, alții mai târziu. Personalul s-a testat și este negativ. De ce ar mai trebui chinuiți bătrânii? Cei care au fost în spital nu vor să mai treacă printr-o astfel de experiență, iar unii aparținătorii ne-au amenințat cu instanța de judecată dacă decidem peste voința lor. Este vorba de un act medical pentru care doar beneficiarii și aparținătorii lor pot decide. Noi ne ocupăm doar de îngrijirea bătrânilor”, a mai spun managerul centrului de la bătrâni, adăugând că nimeni nu-și dorește mai mult decât ea ca totul să fie în regulă și să nu se mai repede situația din aprilie.

Riscă dosare penale

Situația de la căminul de bătrâni din Răchiți a fost confirmată și de directorul interimar al DSP Botoșani, Monica Adăscăliței. „La căminul de la Răchiți au refuzat testarea pe propria răspundere. Ne-au prezentat hârtii de la beneficiari sau aparținătorii beneficiarilor fără discernământ prin care refuză testarea. Noi le-am pus în vedere că dacă se îmbolnăvesc și transmit boala altor persoane, atunci riscă dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor. E decizia dumnealor”, a declarat Monica Adăscăliței.

Trei vârstnici din cămin răpuși de Covid-19

La jumătatea lunii aprilie, 18 beneficiari ai Centrului Creștin Îngrijire Bătrâni „Casa Simeon” Răchiți au fost depistați pozitiv la Covid-19 după ce un angajat a contactat și răspândit virusul. Pe lângă cei 18 bătrâni, au fost depistați pozitiv și patru angajați. Din păcate, trei bătrâni au pierdut lupta pentru viață, iar restul de 15 bătrâni și cei patru îngrijitori au trecut peste boală.

De la începutul pandemiei, 1.050 de botoșăneni s-au îmbolnăvit. Dintre aceștia, 770 s-au însănătoșit, 78 au fost răpuși de boală, iar 202 sunt încă sub tratament.

În ultimele zile, chiar dacă la nivel național se observă o recrudescență a bolii, cu o medie de 400 de cazuri zilnice, la Botoșani situația situația este sub control înregistrându-se două-trei cazuri zilnice.

+6 -1
se încarcă...