Angajații din sistemul de protecție puși să se testeze singuri

0

Ministrul Sănătății a modificat din nou protocol de testare pentru depistarea virusului SARS-CoV-2. Astfel, potrivit unui Ordin al ministrului Sănătății, semnat de secretarul de stat Horațiu Moldovan, „centrele rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile au obligația organizării prelevării probelor de la personalul de îngrijire și persoanele instituționalizate, cu personalul propriu medical angajat/contractat”.

Directorul interimar executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, medicul Monica Adăscăliței, a confirmat modificarea metodologiei. „Ordinul a apărut în Monitorul Oficial la sfârșitul săptămânii trecute. Noi, DSP-ul, le vom pune la dispoziție recoltoarele și vom asigura transportul probelor la laborator, iar domniile lor vor trebui să se organizeze în sensul recoltării probelor fie cu personal medical propriu, acolo unde el există, fie să contracteze acest serviciu”, a declarat Monica Adăscăliței.

Această schimbare ar putea crea probleme de conformare, angajații din sistemul de protecție devenind reticenţi la valul de testări pe care trebuie să le suporte succesiv chiar și după expirarea stării de urgență. „În principiu ne vom conforma. Voi vorbi vineri cu domnul director (n.r. – Dan Șlincu) și vom vedea cum vom proceda. Le vom transmite colegilor recomandarea să se testeze”, a declarat Camelia Socianu, liderul Sindicatului „IMPACT” Botoșani, adăugând că va notifica Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, în sensul că „nu este normal ca personalul să fie mereu testat”, în condiţiile în care beneficiarii nu mai au nicio restricţie în privința libertății de mișcare. „Sursele de infectare sunt multiple, dar doar noi, angajații, suntem tratați ca suspecți”, a mai spus Camelia Socianu.

La rândul său, Dan Șlincu, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, susține că legislația nu este opțională și că le va cere colegilor săi să se testeze. „Ordinele emise de ministrul Sănătății arată clar cine trebuie să facă testele și la ce interval. Nu există loc de întors și cred că au înțeles toți colegii că nu trebuie să ne jucăm cu acest lucru. Este spre binele lor și nu în ultimul rând al beneficiarilor”, a declarat Dan Șlincu, subliniind că se va organiza recoltarea de probe cu personalul sanitar al instituției.

Deja ai votat!