vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTUSR și PLUS, în pragul divorțului din cauza localelor

USR și PLUS, în pragul divorțului din cauza localelor

♦ Negocierile pentru pozițiile pe listele la alegerile locale sunt foarte tensionate, iar cele două partide riscă să meargă pe cont propriu.
♦ USR a luat deja o decizie în acest sens, iar dacă nu se va ajunge al o înțelegere până la sfârșitul săptămânii, lunea viitoare își va definitiva listele doar cu membrii din propriul partid.

Văzută ca altenativă la actualele două mari blocuri politice (PSD și PNL), Alianța USR-PLUS nu reușește să se coaguleze la Botoșani. Motivul, orgoliile și lupta pentru o poziție cât mai bună pe listele la alegerile ce stau să vie. Și anume, locale și parlamentare.

La sfârșitul săptămânii trecute, Biroul Județean al organizației Botoșani a USR a adoptat o hotărâre care deschide calea ca tânărul partid să meargă singur în alegeri, fără colegii de alianță de la PLUS. Și asta după ce două runde de negocieri dintre cele două tinere partide au eșuat, la fel ca și medierile făcute de reprezentanții veniți de la nivel central.

Useriștii susțin că ei au făcut destule concesii „colegilor de la PLUS”, dar că ei se cramponează de o singură solicitare, locul 2 pe lista de consilieri locali la muncipiul Botoșani pentru prentru președinta organizației județene a PLUS, Magda Oleniuc. „Noi am făcut destule concesii. Potrivit protocolului național, în județele în care organizațiile nu se înțeleg, se face un sondaj și în urma rezultatelor se stabilește paritatea pe listă. La noi, paritatea a fost de 4-1, dar noi am acceptat ca aceasta să fie de 3-1, atât pentru consiliul local, cât și pentru consiliul județean. Ei insisită ca Magda Oleniuc să fie pe poziția a doua, după Marcel Ghiorghiță, deși noi considerăm primele patru locuri eligibile. Vor mai fi negocieri în această săptămână, în urma cărora se vor definitiva listele”, a declarat Adrian Hobjilă, vicepreședinte USR Botoșani.

Magda Oleniuc a recunoscut tensiunile dintre cele două partide, dar susține că nu e vorba de orgolii personale, ci doar de „fairplay” și „de negocieri corecte”. „Nu insist pentru mine, ci negocierile trebuie să fie fairplay și să ducă la o reprezentativitate corectă pe liste. Nu e vorba de a insista pe o poziție nominală”, a declarat Magda Oleniuc. Aceasta mai spune că până la sfârșitul săptămânii va mai avea loc o rundă de negocieri și este convinsă că atunci se va ajunge la o soluție de compromis și că cele două partide vor avea liste comune în alegeri, în ciuda deciziei luate de conducerea USR Botoșani.

Tenisunea dintre cele două partide nu este singulară. De-a lungul timpului neînțelegerile dintre cele două organizații locale izbucnind de mai multe ori, deși liderii au încercat să le mascheze.

Nici la nivel național lucrurile nu sunt tocmai roz. Procesul de fuziune dintre cele două partide a fost suspendat până după alegerile parlamentare. Oficial, motivul este legat de faptul că nu ar mai fi timpul fizic de înregistrare a noii formațiuni la Tribunal, ceea ce ar pune în pericol procesul electoral. Neoficial, situația de la Botoșani nu este singulară, iar tensiunile dintre organizațiile celor două formațiuni ar putea măcina noua construcție politică înainte ca aceasta să se afirme.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.5 ° C
10.5 °
9.4 °
74 %
4kmh
77 %
vin
8 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...