Guvernul a aprobat despăgubirile pentru pagubele făcute de inundații și ploi

0

Guvernul a aprobat despăgubirile pentru pagubele produse de fenomenele hidrometeorologice din perioada 15 iunie – 5 iulie și care au fost constatate de comisiile constituite la nivelul județului. Este vorba de despăgubiri în valoare de aproximativ 10 milioane de lei (n.r. – aproximativ două milioane de euro) doar pe partea de infrastructură rutieră care a fost afectată în 30 de unități administrativ teritoriale plus drumurile județene aflate în administrare Consiliului Județean (CJ) Botoșani. Au fost afectați 2,5 kilometri de drum județean (DJ 291D), în zona Oroftiana – Baranca, 43,5 kilometri de drum comunal, 177,4 kilometri de drum sătesc, 34,7 kilometri de străzi din municipiul Botoșani, orașul Darabani și comuna Mihai Eminescu, precum și 34 de poduri și podețe. De asemenea, a fost avariată o locuință din Văculești și cinci din Rădăuți Prut.

„Având în vedere că, de-a lungul a mai bine de două săptămâni, ne-am aflat sub amenințarea codurilor galbene, portocalii și roșii care au însemnat ploi abundente, vijelii, viituri, am mobilizat încă de la început personal specializat din instituțiile responsabile pentru a evalua pagubele atât pe partea de infrastructură rutieră cât și pe partea de locuințe/anexe gospodărești. Am avut probleme în peste 30 de unități administrativ-teritoriale, însă chiar și sub presiunea timpului, am reușit să evaluăm și să cuprindem în proiectul de hotărâre toate obiectivele afectate de inundații. Iată că astăzi, prin efortul Guvernului, avem pe masă suma necesară efectuării lucrărilor de refacere a infrastructurii locale”, a declarat prefectul Dan Nechifor.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește locuințele și anexele gospodărești afectate de intemperii „se vor aplica prevederile HG 481/25.06.2020 privind acordarea de ajutor de urgență pentru sprijinirea familiilor afectate de inundații”.

Pagube mari s-au înregistrat și în cazul fermierilor aproximativ o mie de hectare de teren agricol fiind afectate. Potrivit evaluărilor de până acum, procentul în care le-au fost afectate culturile ajunge și până la 85%. Cele mai mari pagube s-au produs la culturile de grâu, floarea-soarelui, soia și porumb.

+3 -0
se încarcă...