Pensionarii săraci, ignorați de Guvern (video)

0

Ceea ce trebuie să primeze este corectitudinea şi principiul contributivităţii”, a declarat, în timpul vizitei sale la Botoșani, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, atunci când a fost întrebată ce soluții are pentru pensionarii cu venituri modeste.

Aceasta, la fel ca și precedentul ministrul al Muncii, social-democratul botoșănean, Marius Budăi, nu are soluție pentru reducerea prăpastiei dintre pensionarii cu venituri modeste, în majoritate, și cei cu venituri decente sau chiar de lux.

Violeta Alexandru: Nu există un mod diferit de calcul al pensiei

Dacă Marius Budăi insista doar pe majorarea pensiilor, ceea ce va duce la o adâncire a decalajului dintre pensia medie din Botoșani și cea încasată în restul județelor țării, Violeta Alexandru susține că „nu există un sistem de calcul diferit al pensiilor pentru Botoșani, față de restul țării”.

Eu cred că ceea ce trebuie să primeze este corectitudinea şi principiul contributivităţii. Grija mea este ca între cine a muncit toată viaţa în fiecare zi şi are stagiu complet şi cine, din diverse motive, nu a putut să facă – eu nu judec, eu nu plec de la premisa că nu a dorit – pensiile, să nu se apropie, pentru că atunci descurajezi munca. Dacă eu îţi dau semnalul că va creşte pensia celui care nu a muncit cât ai muncit tu şi, deci, e mai avantajos să stai şi să nu munceşti decât să munceşti, eu nu cred că este un semnal corect pentru societatea românească”, a afirmat Alexandru, care a subliniat că știe de situația pensionarilor botoșăneni.

Angajați și pensionari cu venituri mici

Doar că, la Botoșani, realitatea e alta. Majoritatea pensionarilor botoșăneni provin din agricultură, industria alimentară și industria textilă, unde salariile au fost mai mici și chiar cu o vechime integrală în muncă aceștia au pensii mai mici decât cei din județele care au fost axate pe alte industrii unde salariile au fost mai mari. Acest lucru nu va fi schimbat prea curând, deoarece și în momentul actual salariul mediu brut din Botoșani este mult sub media pe țară, iar pentru un punct de pensie, „recompensat” cu 1.265 de lei, angajatul trebuie să aibă un salariu mediu brut de 5.429 de lei.

Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Botoșani, la sfârșitul anului trecut, salariul mediu brut la nivel de județ a fost mai mic decât media națională cu peste 1.100 de lei. Astfel, la Botoșani acesta era de 4.346 de lei, față de 5.465 de le cât a fost media națională. În consecință și pensiile vor fi în continuare cele mai mici din țară.

Nici Budăi nu are soluții

Din acest considerent, Marius Budăi, fostul ministru PSD al Muncii, susținea că de aceea ar fi nevoie de o majorare a pensiilor din toamnă, doar că odată cu aplicarea oricărui procent de majorare pensiile mari vor fi şi mai mari, în timp ce cele mici nu vor creşte prea mult. „Într-adevăr aşa va fi, acea diferenţa între pensia medie din Botoşani şi la nivel naţional va creşte… Cu siguranţă oamenii din Botoşani au mai multă nevoie şi fac apel la parlamentarii PNL de Botoşani să conştientizeze şi să memoreze aceste cifre şi să ceară guvernului lor să majoreze pensiile”, declara în urmă cu o lună fostul ministru al Muncii.

Pensiile vor crește. Nu se știe cu cât

La Botoșani, Violeta Alexandru a dat asigurări că pensiile vor creşte de la 1 septembrie, însă a evitat să spună procentul de majorare, repetând obsesiv la întrebările jurnaliștilor că: „pensiile vor crește” și încercând să antagonizeze angajații care au fost în șomaj tehnic cu pensionarii. „Toate aceste măsuri de sprijin pe care guvernul le-a pus în practică sunt, e adevărat o bună parte recuperate din fonduri europene, dar cea mai mare parte sunt acoperite din resursele publice. Acum se pune diferența să-i fi lăsat pe acești oameni fără niciun fel de sprijin, adică familii întregi care nu au mai avut niciun ban de salarii pentru ei, pentru copiii lor sau să… Sau am făcut bine că i-am ajutat și că i-am ținut cu posibilitatea de a-și acoperi strictul necesar pentru viața de zi cu zi, ceea ce înseamnă că trebuie să evaluăm, iar Ministerul Finanțelor o face, situația încasărilor la buget, adică a resurselor”, a mai spus ministrul deranjată de întrebările presei.

+2 -1
se încarcă...