spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTMicul trafic, blocat de pandemie

Micul trafic, blocat de pandemie

♦ Deschiderea punctului de frontieră de la Stânca nu a revigorat micul trafic de frontieră.
♦ Majoritatea tarabelor din Hala Centrală au rămas goale, iar cele care s-au redeschis sunt preponderent cu marfă din Ucraina.
♦ Nici aici situația nu este prea roz, autoritățile de la Kiev intenționând să impună noi restricții.

Deschiderea punctului de frontieră de la Stânca nu a revigorat micul trafic de frontieră așa cum se aștepta, deoarece restricțiile impuse de partea moldoveană i-au determinat pe cei care se ocupau cu comerțul de mărfuri aduse de peste Prut să nu își reia activitatea. Acestea este motivul pentru care majoritatea tarabelor din Hala Centrală sunt goale.

Din Moldova nu prea ai cum să aduci marfă. Nu prea mai ai ce! Mai mult, s-a deschis traficul de persoane. Uite, câteva femei de aici care s-au dus la familii, acasă în Moldova, au fost nevoite să intre în izolare. Nu se poate vorbi să vină cu marfă de acolo”, a spus o femeie care vinde marfă provenită din micul trafic.

Nici Ucraina nu e o soluție, deși unii comercianți au încercat în aceste zile să-și facă aprovizionarea de la vecinii din Nord prin Vama Siret. Mai mult, se pare că autoritățile de la Kiev intenţionează să introducă România de astăzi în zona roșie și să oblige ca la intrarea în țară, cei care vin dinspre România să prezinte un test PCR. Acum România este prima țară sub linia roșie potrivit ultimei liste publicate de Diplomația de la Kiev pe 9 iulie, dar de atunci numărul cazurilor la noi au crescut, lucru care va fi reflectat în noua listă.

Nu mai avem marfă. La controalele de luna trecută ne-au luat 700 de kilograme de marfă, zic eu, pe nedrept. E greu să mai aduci ceva acum din Ucraina, deoarece ai nevoie de o asigurare medicală care să acopere costurile unui eventual tratament pentru Covid-19 sau costurile privind cheltuielile de carantină, dacă situația o va impune. Se pare că de pe 15 nu vom mai putea intra nici așa și vom avea nevoie de un test PCR. În aceste condiții nu mai rentează! Ce adaos ar trebui să pui să acoperi și costul transportului și cel al testării. Probabil că, după ce vom termina marfa pe care o mai avem, vom fi nevoiți să renunțăm la tarabă”, a declarat o altă persoană care se ocupă cu comercializarea produselor aduse din țările vecine.

Posibilitatea introducerii prezentării unui test PCR la intrarea în Ucraina a fost evocată și de prefectul Dan Nechifor.

În ultimele zile, evoluția pandemiei în cele două țări au avut traiectorii similare. Astfel, marți Ucraina a raportat 638 de cazuri noi de Covid-19, iar România 637, doar că în privința deceselor la noi s-au înregistrat de peste două ori mai multe, 30 față de 14. Ca număr total de cazuri de la începutul pandemiei, Ucraina are un număr aproape dublu 54.771 față de 33.585 în România, în condițiile în care autoritățile sanitare de la noi au efectuat cu peste 50.000 de teste mai mult decât cele din statul vecin.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...