spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTMinune a tehnicii europene, în demonstrație pe tarlalele botoșănene (foto-video)

Minune a tehnicii europene, în demonstrație pe tarlalele botoșănene (foto-video)

Comasarea tot mai accentuată a terenurilor și dezvoltarea fermelor vegetale din ultimii ani au atras atenția marilor producători de utilaje agricole din lume asupra Botoșaniului.

Dacă toamna trecută, la Brăești, a fost adusă pentru o demonstrație cea mai mare combină din lume, modelul MF Ideal 9T produs de americanii de la Massey Fergurson și declarată în 2018 drept „machine of the year”, astăzi, pe o tarla de lângă satul Dacia, comuna Nicșeni, a fost prezentat fermierilor botoșăneni, modelul Lexion 8.800 al germanilor de la Claas. Este o bijuterie a tehnicii trimisă pe ogoarele din toată lume, fiind a două ca mărime și eficiență din portofoliul producătorului german. „Modelul prezent este un 8.800 Terra Trac pe șenile, cu un heder mare (n.r. – deschiderea de recoltare) de 13,8 metri, motorizare Mercedes Benz de 653 de cai putere și un buncăr de 15.000 de litri”, a prezentat-o un reprezentant al distribuitorului.

Deși marca este una dintre cele mai populare, modelul, chiar dacă i-a impresionat pe agricultori, mai mult ca sigur, nu vom avea ocazia să-l vedem prea curând la lucru pe tarlalele botoșănene. Primul impediment este costul, care poate ajunge 600.000 de euro, mult peste puterile și dispoziția de a investi a fermierilor botoșăneni. Aceștia, deși preferă modelele Claas, se orientează spre unele de mai mici dimensiuni și, de regulă, le aduc second hand din țările nordice. „Cu 34.000 de euro aduc un Lexicon second din Suedia cu 1.800 de ore de lucru”, a declarat un fermier prezent la demonstrație.

Modelul prezentat însă are atâta inteligență artificială pe ea, încât combainerul devine doar o prezență de formă. Dar această tehnologie are un preț și nu e deloc neglijabil, fiind de câteva zeci de mii de euro. „Toată lumea se plânge de forța de muncă, mai ales de specialiști. Acest model poate fi setat cum dorește fermierul să fie recoltată producția, iar combainerul nu trebuie decât să urmărească display-ul”, a spus un alt reprezentant al distribuitorului.

Un alt motiv pentru care un astfel de utilaj nu va ajunge la Botoșani îl reprezintă frontul de lucru. În regim demo, combina a recoltat 10 hectare într-o oră. Cum agricultorii botoșăneni nu dispun încă de suprafețe mari, o astfel de combină ar fi folosită doar câteva zile pe an, astfel că investiția nu se justifică, lucru remarcat și de Cristian Delibaș, directorul Direcției Județene pentru Agricultură (DAJ) Botoșani.

Impresionat de tehnologia prezentată, directorul DAJ a afirmat: „Nu ai în fiecare zi ocazia să vezi o astfel de combină la lucru. Agricultorii botoșăneni devin din ce în ce mai puternici și tot mai mulți se orientează spre tehnologia de vârf. Avem în județ utilaje de ultimă generație”.

Potrivit distribuitorului, în România s-au vândut doar 30 de astfel de utilaje, în special în județele din sudul țării, fără a lua în calcul utilajele vândute în Insula Mare a Brăilei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
96 %
3.6kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...