Uniţi în credinţă – Sute de botoşăneni la slujba de sfinţire a bisericii din Vânători

0

Sute de botoşăneni au participat astăzi 18 iulie, la Vânători, la slujba de sfinţire a Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Slujba a fost oficiată de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de preotul Nicolae Crăciun, protopopul de Hârlău şi un sobor de preoţi şi diaconi.

La slujbă au fot prezenţi botoşăneni de toate vârstele, unii îmbrăcaţi în frumoase costume populare. După slujba de sfinţire a bisericii, a urmat Sfânta Liturghie, oficiată pe o scenă amplasată în curtea bisericii. În timp ce se oficia Sfânta Liturghie, credincioşii prezenţi au putut să se închine în Sfântul Altar. Atmosfera a fost înălţătoare, credincioşii unindu-şi glasurile în rugăciune şi dând slavă lui Dumnezeu pentru toate.

La finalul slujbei, preotul paroh a dat citire actului de sfinţire, care a fost introdus în masa din Sfântul Altar. „Bisericuţa de lemn din satul Vânători, comuna Gorbăneşti a fost ridicată în 1890, primii ctitori fiind Lascăr şi Evdochia, împreună cu sătenii din Vânători, primind hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În anul 1942, biserica a fost reconstruită, adăugându-i-se clopotniţă de lemn la stradă, pe timpul preotului paroh Buga. De-a lungul vremii, biserica s-a degradat impunându-se lucrări de refacere şi înfrumuseţare a acesteia. Între anii 2008 – 2017, prin grija preotului paroh Cristian Buhaciuc, biserica a fost restaurată şi consolidată…Biserica a fost împodobită cu o catapeteasmă din lemn de stejar sculptat de meşterul Ionel Cercel şi cu icoane noi. Toată lucrarea a fost posibilă prin efortul colectiv al gospodarilor din satul Vânători, un rol deosebit avându-l epitropul Octav Obadă. Între anii 2018 – 2020, pe timpul preotului Paul Andrei Verniceanu, cu sprijinul domnului Sergiu Melinte, al epitropului Grădinariu Romică, al Consiliului Local şi al credincioşilor din satul Vânători, s-a construit o casă socială, un monument închinat în eroilor satului şi un lumânărar”, se arată, printre altele, în actul de sfinţire.

Permanenţa Consiliului Eparhial, prezidată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a acordat preoţilor Cristian Buhaciuc şi Paul Andrei Verniceanu rangul de iconom stavrofor.

La propunerea preotului paroh, din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Sergiu Melinte şi Romică Grădinariu au primit „Crucea Moldavă” pentru mireni, pentru implicarea în lucrarea de la biserică. Totodată, soţiile preoţilor Cristian Buhaciuc şi Paul Andrei Verniceanu şi câţiva localnici au primit diplome de vrednicie din partea Mitropoliei pentru implicarea în lucrarea de înnoire a bisericii.

PS Calinic Botoşăneanul a rostit rugăciuni de binecuvântare şi de dezlegare de păcate şi a transmis binecuvântări din partea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bcovinei, Totodată, credincioşii prezenţi au primit iconiţe din partea ÎPS Teofan.

Protopopul Gheorghe Crăciun a arătat că este o zi istorică pentru parohie. Potrivit preotului paroh, această zi de mare sărbătoare pentru comunitate încununează ani şi ani de jertfă şi de eforturi. „Astăzi este ziua care a făcut-o Domnul să ne bucurăm şi să ne veselim întru dânsa şi mulţumim tuturor celor care au întins mâna dragostei şi s-au făcut mâini lucrătoare ale lui Dumnezeu şi din multul sau din puţinul lor au jertfit şi prin felul acesta să ajungă să-şi câştige înveşnicirea lor în împărăţia lui Dumnezeu. Mulţumim tuturor care au jertfit din multul sau din puţinul lor, rugând pe Dumnezeu să le dăruiască cele cereşti în locul celor pământeşti şi cele veşnice în locul celor vremelnice”, a declarat preotul paroh.

PS Calinic Botoşăneanul a sfinţit apoi casa socială, ridicată lângă biserică.

În finalul slujbei, au fost împărţite din partea parohiei bucate tradiţionale.

 

Deja ai votat!