PS Calinic Botoşăneanul – “Dumnezeu vrea de la noi să fim oameni de caracter”

0

PS Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a oficiat ieri slujba de sfinţire a Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi a casei sociale din Vânători – Gorbăneşti. Ierarhul a anunţat că Sfântul Altar va fi deschis pentru credincioşi şi în următoarele zile. „Suntem într-un moment foarte important din viaţa acestei parohii, când dragostea frăţiilor voastre, concentrată în unitate de gândire în această sfântă lucrare ne-a adus pentru a o sfinţi şi pentru a ne ruga câteva clipe împreună. Veţi putea intra şi trece prin Sfântul Altar pentru a vă înnoi şi frăţiile voastre întocmai cum s-a înnoit această biserică. De aceea, iubiţi credincioşi, aveţi binecuvântare să treceţi prin Sântul Altar nu doar până mâine, până la prima Sfântă Liturghie, în ideea că părintele mâine (astăzi – n.r.) va sluji tot aici pe scenă, pentru ca şi cei care din binecuvântate pricini nu sunt aici, astăzi, împreună cu noi, să poată să se închine în biserica resfinţită astăzi”, a spus PS Calinic Botoşăneanul.

Totodată, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor i-a felicitat pe cei care au contribuit la realizarea lucrărilor de la biserică şi casa socială, dar şi pentru că şi-au păstrat credinţa. „Vă felicităm pe toţi cei care aţi rămas ortodocşi pentru că s-au abătut asupra frăţiilor voastre fel de fel de curente parabisericeşti şi care au încercat prin toate metodele să vă disloce din dreapta credinţă, sfânta noastră ortodoxie şi vă felicităm că aţi biruit precum odinioară Hristos, toate ofertele şi propunerile celor din afara Bisericii Sfinte Ortodoxe. <Toate şi le voi da>, i-a zis diavolul lui Hristos, <numai închină-te mie>. Toate vi s-ar fi dat, între ghilimele, dacă v-aţi fi rupt de ortodoxie şi nu aţi făcut-o pentru că ortodoxia este hristocentrică, centrul ortodoxiei este Hristos şi de aceea, iubiţi credincioşi, purtaţi-l pe Hristos în adâncul fiinţelor voastre pentru că, avându-l pe Hristos, veţi fi oameni luminoşi, oameni cu perspective în veşnicie. Biserica are rolul de a ne sfinţi viaţa. Biserica are rolul de a ne mântui, da, de a ne mântui, pentru că, dacă nu ne lucrăm mântuirea în biserică, cum spunea un sfânt părinte din perioada primară a bisericii, în afară de biserică nu este mântuire. Dacă nu ne lucrăm mântuirea în biserică, nu ne-o putem lucra niciunde altundeva”, a afirmat PS Calinic Botoşăneanul.

Ierarhul i-a mai felicitat pe cei prezenţi pentru statornicie, verticalitate şi pentru că au dovedit că sunt oameni de caracter. „Nu mai este nevoie acum să staţi retraşi prin pustietăţi, să staţi retraşi prin peşteri, să staţi retraşi prin crăpăturile pământului, să staţi retraşi prin scorburi, să dormiţi prin copaci sau prin scăunele realizate între doi copaci, precum se întâmpla în perioada de dinainte. Şi acum Dumnezeu vrea de la noi să fim oameni de caracter, să ştim să ne alegem prieteni pe sfinţi, să nu ne hrănim cu nenorocirile altora, sau din nenorocirile altora şi să nu ne căţărăm prin mijloace neoneste pe ruinele fraţilor noştri. Vă împărtăşesc binecuvântările părintelui mitropolit Teofan. Vă împărtăşim arhiereştile noastre binecuvântări, vă îmbrăţişăm pe toţi deopotrivă şi vă dorim ani mulţi şi buni, cu sănătate de la Dumnezeu. Să fiţi sănătoşi”, le-a mai transmis PS Calinic Botoşăneanul celor prezenţi la slujbă.

Deja ai votat!
se încarcă...