Astăzi – Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul

0

Astăzi, 20 iulie, este cinstit Sfântul Proroc Ilie. Sfântul Ilie a fost fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve, din Galaad (Israel). De la numele acestei cetăţi este şi numele prorocului Tesviteanul.

El este aducătorul de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel. Sfântul Ilie a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab, în regatul Israel din Samaria. El s-a ascuns de mânia regelui Ahab la pârâul Cherit, în Hozeva. Aici se află peştera în care Sfântul Ilie Tesviteanul a stat trei ani şi şase luni, înainte de a urca pe Muntele Sinai. În peştera Sfântului Ilie se păstrează icoana acestuia, în care sfântul este înfăţişat ca fiind hrănit de corbi. Sfinţii Părinţi spun că Moise şi Ilie au fost prezenţi la Schimbarea la Faţă de pe Tabor, pentru a li se îndeplini dorinţa de a vedea faţa lui Dumnezeu prin faţa schimbată în lumina lui Hristos.

Prorocul Ilie a săvârşit fapte minunate, printre care l-a înviat pe fiul văduvei din Sarepta Sidonului, a despărţit apa Iordanului şi a vorbit cu Dumnezeu pe muntele Horeb. Potrivit Sfintei Scripturi, Sfântul Ilie va reveni pe pământ, la sfârşitul veacurilor, ca înainte-mergător al celei de a doua veniri a lui Hristos.

În popor se spune că, în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culeg plante de leac, în special busuioc, se pun la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. După ziua Sfântului Ilie, încep ploile mari de vară. Ziua Sfântului Ilie marchează şi miezul verii pastorale, când le era permis ciobanilor să coboare în sate, pentru prima dată după urcarea oilor la stână.

Sărbătoarea Sfântului Ilie Tesviteanul este şi ziua Aviaţiei Române, acest sfânt fiind considerat, începând cu anul 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor.

Sfântul Ilie este ocrotitorul multor biserici şi comunităţi din judeţul Botoşani.

Deja ai votat!
se încarcă...