Cătălin Alexa nu scapă de condamnare

♦ Fostul viceprimar a încercat să obțină, pe cale excepțională, anularea sentinței pe care judecătorii au dat-o în dosarul său ♦ În urmă cu mai bine de un an, acesta a fost condamnat pentru abuz în serviciu și conflict de interese ♦ Fostul viceprimar a încercat să să scape de condamnarea care îi punea și interdicția de a mai ocupa o funcție publică timp de 10 ani

0

Condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și conflict de interese, fostul viceprimar al municipiului Botoșani, Cătălin Alexa, a încercat să obțină în instanță anularea sentinței de condamnare. Printr-o acțiune inițiată la Curtea de Apel Suceava, el a formulat contestație în anulare împotriva deciziei penale invocând faptul că la pronunțarea deciziei s-ar fi împlinit termenul general de prescripție a răspunderii penale pentru infracțiunea de conflict de interese. Potrivit apărării, în baza unei decizii a Curții Constituționale, fapta ar fi fost prescrisă și ca atare instanța de apel trebuia să dispună încetarea procesului penal cu privire la aceasta.

Analizând argumentele invocate de către Cătălin Alexa, prin intermediul avocaților, dar și prevederile legale, magistrații suceveni au respins acțiunea ca nefondată. Potrivit Curții de Apel Suceava, la data pronunțării deciziei contestate nu era împlinit termenul de prescripție specială a răspunderii penale nici prin prisma Codului penal din 1969 (n.r. – termenul de prescripție specială era de 7 ani și 6 luni), și nici prin în baza noului Cod penal (n.r. – termenul de prescripție specială era de 10 ani). Prin urmare, sentința de condamnare a fost menținută.

Cătălin Alexa a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie la sfârșitul lui 2015 pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi conflict de interese, într-un dosar ce viza fraudarea fondurilor europene. El a fost acuzat că la sfârșitul lui 2011, din postura de viceprimar și președinte al comisiei de evaluare a ofertelor, ar fi semnat, ilegal, un contract de asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor de reabilitare a sursei şi a reţelelor de termoficare din municipiul Botoşani cu o firmă controlată de fratele său, Bogdan Vasile Alexa. În același dosar au mai fost inculpați fratele viceprimarului, administratorul firmei cu pricina, dar și un om de afaceri. În urma procesului, pe 5 martie 2019, Curtea de Apel Suceava a dispus condamnarea definitivă a inculpaților. Astfel, Cătălin Alexa a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, fiindu-i aplicată și interdicția de mai ocupa o funcție publică timp de 10 ani. În schimb, fratele viceprimarului, Bogdan Vasile Alexa, a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare. De asemenea, administratorul Inginer Consultant SRL Şcheia (n.r. – firma implicată în această afacere), Adrian Nicolae Toma, a primit o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, iar botoșăneanul Marcel Humă, care a fost acuzat de spălarea banilor, a primit o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare, el având și o condamnare mai veche cu suspendare.

Curtea de Apel Suceava a dispus tot atunci ca Adrian Nicolae Toma şi Bogdan Vasile Alexa să restituie municipiului Botoșani, în solidar cu partea responsabilă civilmente respectiv societatea Inginer Consultant SRL, întreaga sumă la care a fost semnat contratul de asistență tehnică, respectiv 1.061.640,28 lei, la care se vor adăuga dobânzile aferente calculate de la achitării banilor până la restituirea efectivă a acestora.

Deja ai votat!
se încarcă...