vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTColectarea selectivă a deşeurilor rămâne o poveste frumoasă

Colectarea selectivă a deşeurilor rămâne o poveste frumoasă

Colectarea selectivă a deşeurilor rămâne o problemă a cărei rezolvare depinde de fiecare botoşănean în parte. Datele centralizate de conducerea Urban Serv arată că în primul semestru al acestui an s-au colectat 139,56 de tone. În cantitatea totală intră 64,44 tone de deşeuri din cartierele cu blocuri, 41,9 tone de la case şi 33,22 tone de la agenţi economici şi instituţii.

Astfel, dacă în ianuarie s-au strâns 22,06 tone de deşeuri reciclabile, în februarie cantitatea a crescut la 25,7 tone, pentru ca în martie să scadă la 23,46 tone. În aprilie, utilajele Urban Serv au transportat la depozitul de la Victoria 26,3 tone, în mai 24,44 tone, iar în iunie 17,6 tone.

Potrivit celor precizate de Bogdan Buhăianu, director general al Urban Serv, în activitatea de colectare selectivă se evidenţiază botoşănenii care locuiesc la case. După graficul stabilit de Urban Serv, aceştia scot la porţi sacii galbeni cu deşeuri din plastic şi metal, respectiv sacii albaştri cu hârtie şi carton. Nu acelaşi lucru se întâmplă în cartierele cu blocuri, de cele mai multe ori, în containerele pentru deşeurile reciclabile fiind puse şi resturi menajere.

Ovidiu Aparaschivei, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Ecoproces”, structură care monitorizează proiectul „Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în Judeţul Botoşani”, a declarat că la nivel de judeţ, până acum s-au colectat 317,42 tone de deşeuri reciclabile, la care se adaugă încă 260 de tone, raportate de către operatorii care primesc deşeuri de la persoane fizice, contra cost. „La operatorii de salubrizare, faţă de anul trecut, cantitatea s-a dublat. Colectarea selectivă merge mai bine în mediul urban şi în localităţile din apropierea oraşelor. În mediul rural sunt cantităţi mici. Cert este că avem multe de recuperat în această privinţă”, a precizat oficialul.

Judeţul Botoşani este departe ţintele stabilite în privinţa colectării selective. Mai exact, dacă într-un an cantitatea de deşeuri  este în jur de 60.000 de tone, compoziţia deşeurilor arată că 10% sunt reciclabile, respectiv 6.000 de tone. Ţinta pe anul 2020 este ca din cantitatea de deşeuri reciclabile, cele 6000 de tone, 50% să fie colectate selectiv. Cu alte cuvinte, până la finele acestui an ar trebui să fie colectată o cantitate de 3.000 de tone de deşeuri reciclabile la nivelul judeţului.

Vrem să facem o campanie de promovare a colectării selective, dar să se încheie perioada asta în care a fost instituită starea de alertă, să putem discuta din poartă în poartă cu cetăţenii”, a concluzionat Ovidiu Aparaschivei.

În România, colectarea selectivă a devenit obligatorie începând cu luna iulie 2019 pe patru fracții: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, deșeuri. În acest sens, firmele de salubrizare și primăriile au obligația de a dota punctele de colectare a deșeurilor cu cele patru containere pentru colectare selectivă.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...