spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTPS Calinic Botoşăneanul a fost ales Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor

PS Calinic Botoşăneanul a fost ales Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor

PS Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a fost ales Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Postul de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților a rămas vacant ca urmare a trecerii la cele veşnice a Arhiepiscopului Pimen.

Noul Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor a fost ales astăzi, 21 iulie, prin vot secret, în şedinţa Sfântului Sinod. Pentru aceeaşi funcţie a fost propus şi PS Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

PS Calinic Botoșăneanul s-a născut în Iași, în data de 18 noiembrie 1957, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic.

În perioada 1985-1989, cu binecuvântarea PF Teoctist, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Sucevei, a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu, pe care le-a absolvit în 1989 cu lucrarea de licenţă „Parabolele lui Iisus”. Pe 14 mai 1986, a fost hirotonit diacon, în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, iar la 15 august, acelaşi an, la hramul Mănăstirii Putna, a fost hirotonit ieromonah, tot de Patriarhul Teoctist.

Între anii 1980-1989, Calinic Botoşăneanul a îndeplinit, la Mănăstirea Putna, diferite ascultări, printre care: muzeograf, slujitor, mare eclesiarh etc. În octombrie 1990, Calinic Botoşăneanul a fost numit stareţ al Mănăstirii Râşca, de către ÎPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

După un an, la propunerea ÎPS Daniel, Calinic Botoşăneanul a fost ales, de către Sfântul Sinod, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Sâmbăta trecută, PS Calinic Botoşăneanul a oficiat slujba de sfinţire a bisericii şi casei sociale din satul Vânători – comuna Gorbăneşti. În finalul slujbei, ierarhul a rostit rugăciuni de binecuvântare şi dezlegare de păcate, aşa cum procedează la fiecare slujbă pe care o oficiază. „Acum Dumnezeu vrea de la noi să fim oameni de caracter, să ştim să ne alegem prieteni pe sfinţi, să nu ne hrănim cu nenorocirile altora, sau din nenorocirile altora şi să nu ne căţărăm prin mijloace neoneste pe ruinele fraţilor noştri”, a spus, printre altele, PS Calinic Botoşăneanul.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...