Sistem antigrindină propus pentru județul Botoșani

0

Fermierii botoșăneni, dar și ceilalți producători agricoli particulari, ar putea beneficia de sprijin în vederea protejării culturilor agricole. Este vorba de un proiect ce presupune înființarea unui sistem antigrindină în județ, care ar urma să cuprindă 25 de unități de lansare.

Informația a fost făcută publică de reprezentanții Instituției Prefectului Botoșani, care au anunțat că astăzi, 23 iulie, a avut loc o întâlnire cu reprezentanții unităților de combatere a grindinei “Moldova” Iași, directorii Direcției Agricole, APIA, ANIF și conducerea societăților agricole din județul Botoșani.

La lucrările ședinței au participat cei doi subprefecți, Rodica Zelincă și Laura Cronț, dar și senatorul PNL Costel Șoptică. Discuțiile au vizat extinderea sistemelor antigrindină din zona Cotnari-Iași și pe teritoriul județului Botoșani. „În prezent, combaterea grindinei și stimularea precipitațiilor se realizează cu rachete, prin însămânțarea norilor, având conținut de iodură de argint și care ajung în 3 minute de la lansare în nori. Investiția de procurare a acestor echipamente antigrindină este guvernamentală și are o garanție de 5 ani de la omologare și amplasare. Aceasta necesită amenajarea unui punct de lansare în suprafață de 1.500 mp.”, se arată într-un comunicat al Instituției Prefectului Botoșani.

Județul Botoșani, prin conducerea Instituției Prefectului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Direcția Agricolă, în parteneriat cu președintele Asociației Producătorilor Agricoli, va întocmi documentația necesară pentru transmiterea ei la Ministerul Agriculturii în vederea avizării și finanțării investiției. Senatorul Costel Șoptică a dat asigurări că, în urma depunerii memoriului, va face demersuri la ministrul Agriculturii, Adrian Oros pentru a finanța, din fonduri guvernamentale, un scut antigrindină pentru județul Botoșani care să conțină 25 de unități de lansare.

Deja ai votat!
se încarcă...