Astăzi – Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon

0

În fiecare an, pe 27 iulie, în Biserica Ortodoxă este cinstit Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon. Sfântul Pantelimon face parte din categoria „doctorilor fără de arginți”, fiind considerat ocrotitor al medicilor și tămăduitor al bolnavilor.

Sfântul Mucenic Pantelimon s-a născut în Nicomidia. Părinţii i-au dat numele de Pantoleon. Şcolit de Eufrosin, medic de renume, el dobândise o cunoaştere desăvârşită a artei medicale. Împăratul Maximian i-a remarcat calităţile şi dorea să îl ia ca medic particular, la palat. Într-o zi, tânărul a fost chemat de Sfântul Ermolae în casa sa spunându-i că Hristos, singurul Doctor adevărat, a venit să ne aducă mântuirea. Pantoleon îl vizita des pe Sfântul Ermolae, fiind iniţiat în Tainele credintei.

Tatăl său, Eustorgius, era păgân, dar mama sa, Euvula, era creștină. Tânârul a reuşit să-l aducă la credinţa creştină şi pe tatăl său, iar după moartea acestuia, şi-a împărţit toată averea la săraci.

Într-o zi, Pantoleon a găsit un copil, mort după ce fusese muşcat de o năparcă. El a chemat în ajutor Numele lui Hristos, moment în care copilul şi-a revenit iar năpârca a murit. Atunci el a alergat la Ermolae şi a cerut să primească Sfântul Botez, primind numele de Pantelimon („cel cu totul milostiv”). A rămas lângă Sfântul Ermolae pentru a se bucura de învăţăturile lui.

Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon a pătimit și a fost martirizat în timpul marii persecuții a creștinilor, ordonată de împăratul Dioclețian.

Biserica Uspenia are în patrimoniu o raclă cu părticele din Sfintele Moaşte ale Sfântului Pantelimon 

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” (Uspenia) are în patrimoniu, de peste 200 de ani, o raclă cu părticele din Sfintele Moaşte ale Sfântului Mucenic Pantelimon. Acestea sunt aşezate la loc de cinste în Sfântul Altar al bisericii.

De 15 ani, Sfintele Moaşte ale Sfântului Pantelimon, al medicilor ocrotitor şi al bolnavilor deplin vindecător, sunt scoase spre închinare pentru credincioşi. Biserica Uspenia, ctitorită de Doamna Elena Rareş, în anul 1552, este lăcaşul de cult unde a fost botezat Mihai Eminescu.

+4 -0
se încarcă...