vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTAstăzi - Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon

Astăzi – Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon

În fiecare an, pe 27 iulie, în Biserica Ortodoxă este cinstit Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon. Sfântul Pantelimon face parte din categoria „doctorilor fără de arginți”, fiind considerat ocrotitor al medicilor și tămăduitor al bolnavilor.

Sfântul Mucenic Pantelimon s-a născut în Nicomidia. Părinţii i-au dat numele de Pantoleon. Şcolit de Eufrosin, medic de renume, el dobândise o cunoaştere desăvârşită a artei medicale. Împăratul Maximian i-a remarcat calităţile şi dorea să îl ia ca medic particular, la palat. Într-o zi, tânărul a fost chemat de Sfântul Ermolae în casa sa spunându-i că Hristos, singurul Doctor adevărat, a venit să ne aducă mântuirea. Pantoleon îl vizita des pe Sfântul Ermolae, fiind iniţiat în Tainele credintei.

Tatăl său, Eustorgius, era păgân, dar mama sa, Euvula, era creștină. Tânârul a reuşit să-l aducă la credinţa creştină şi pe tatăl său, iar după moartea acestuia, şi-a împărţit toată averea la săraci.

Într-o zi, Pantoleon a găsit un copil, mort după ce fusese muşcat de o năparcă. El a chemat în ajutor Numele lui Hristos, moment în care copilul şi-a revenit iar năpârca a murit. Atunci el a alergat la Ermolae şi a cerut să primească Sfântul Botez, primind numele de Pantelimon („cel cu totul milostiv”). A rămas lângă Sfântul Ermolae pentru a se bucura de învăţăturile lui.

Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon a pătimit și a fost martirizat în timpul marii persecuții a creștinilor, ordonată de împăratul Dioclețian.

Biserica Uspenia are în patrimoniu o raclă cu părticele din Sfintele Moaşte ale Sfântului Pantelimon 

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” (Uspenia) are în patrimoniu, de peste 200 de ani, o raclă cu părticele din Sfintele Moaşte ale Sfântului Mucenic Pantelimon. Acestea sunt aşezate la loc de cinste în Sfântul Altar al bisericii.

De 15 ani, Sfintele Moaşte ale Sfântului Pantelimon, al medicilor ocrotitor şi al bolnavilor deplin vindecător, sunt scoase spre închinare pentru credincioşi. Biserica Uspenia, ctitorită de Doamna Elena Rareş, în anul 1552, este lăcaşul de cult unde a fost botezat Mihai Eminescu.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.6 ° C
10.5 °
9.4 °
55 %
2.8kmh
62 %
vin
9 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...