spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTMunicipalitatea vinde două apartamente ANL

Municipalitatea vinde două apartamente ANL

Societatea Locativa va vinde în luna august primele două apartamente construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL). În şedinţa din 30 iulie, consilierii municipali vor aproba preţul de vânzare a celor  două apartamente.

Din documentaţie reiese că se vând două apartamente din blocurile de pe Aleea Călugăreni. Un apartament se află la etajul unu, are o suprafaţă utilă de 74,41 de metri pătraţi, trei camere, preţul fiind de 182.396,79 de lei. Cel de-al doilea apartament este la etajul patru, are o suprafaţă utilă de 68,69 de metri pătraţi, trei camere şi un preţ de 151.302,13 lei.

Sumele reprezentând comisionul de 1% aplicat valorii de vânzare a locuinţelor ANL se încasează şi constituie venituri ale societăţii Locativa şi municipalităţii, fiind împărţite în mod egal între cele două instituţii. Sumele încasate din vânzarea locuinţelor ajung la ANL fiind destinate exlusiv finanţării construirii unor noi locuinţe.

De la primul anunţ făcut de edilii botoşăneni care viza vânzarea apartamentelor ANL. În toţi aceşti ani niciun chiriaş nu a devenit proprietar pe locuinţa primită de la municipalitatea botoşăneană. Florinel Gornea, directorul societăţii Locativa, a explicat că apartamentele nu au fost vândute apartamente deoarece, de-a lungul anilor, a tot fost schimbată legislaţia. Mai mult, a fost nevoie de timp pentru intabulări, respectiv realizarea cărţilor tehnice.

La această dată, sunt în derulare operaţiunile de întocmire a documentaţiilor aferente şi pentru unele blocuri din cartierul ANL Bucovina.

Până la această dată societatea Locativa a primit peste 50 de cereri de la chiriaşi, însă nu se ştie dacă toţi semnatarii cererilor mai doresc să devină proprietari.

Printr-un ordin emis de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, din iulie 2019, s-a stabilit o valoare de înlocuire de 1.916,42 de lei pe metru pătrat (baza de calcul a valorii de vânzare a locuinţelor ANL, care se stabileşte anual – n.r.). Astfel, în baza noilor calcule realizate de conducerea Locativa, preţul unui apartament cu două camere ajunge la aproximativ 20.000 – 21.000 de euro în funcţie de suprafaţa acestuia, un apartament cu trei camere se va vinde cu aproximativ 25.000 de euro, în cel cu patru camere cu aproximativ 33.000 de euro.

Potrivit reglementărilor legale în vigoare, locuinţele pentru tineri pot fi cumpărate după o perioadă de închiriere de minim un an, prin achitarea de rate lunare către autorităţile publice locale (cu un avans de minim 15% din valoarea de vânzare – n.r.), dobânda fiind constituită din dobânda de referință a BNR, la care se adaugă două puncte procentuale și se aplică la valoarea rămasă de achitat a locuinței. Chiriaşii mai pot cumpăra locuinţele prin credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii.

Cumpărătorul devine proprietar al locuinţei după ce achită integral suma reprezentând valoarea de vânzare. Până la acea dată locuința rămâne în administrarea autorităților publice locale. Sumele încasate din vânzarea locuinţelor ajung la ANL fiind destinate exclusiv finanţării construirii unor noi locuinţe.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...