spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTSute de milioane de euro promise botoşănenilor de Turcan şi Boloş (video)

Sute de milioane de euro promise botoşănenilor de Turcan şi Boloş (video)

Desantul electoral de miniştri liberali continuă. Astăzi, la Botoşani, au ajuns vicepremierul Raluca Turcan şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, care în sprijinul candidaturii lui senatorului PNL Costel Şoptică la şefia CJ, au anunţat că se vor prăvăli peste judeţ peste 230 de milioane de euro, bani europeni.

Nova Apaserv, inundată cu fonduri europene

Cei mai mulţi bani vor veni către Nova Apaserv, care îşi propune extindere a rețelei de apă și canalizare a județului pentru mai bine de o treime din judeţ adică 161.000 de botoșăneni, care trăiesc zi de zi în 16 unități administrativ teritoriale. Potrivit ministrului Boloş, suma pe care operatorul de apă o va avea la dispoziţie va depăşi 180 de milioane de euro, ceea ce ar însemna cel mai mare contract cu finanţare europeană din judeţ. Problema e că pentru aceşti bani trebuie depuse proiecte, iar acestea sunt abia în fază de studii de fezabilitate. De altfel, înainte de conferinţa de presă în care a făcut anunţul privind banii, oficialul a avut discuţii cu Albert Tanasă, directorul general al Nova Apaserv, şi Vasile Halasanu, director la ADI Aqua. „Am discutat de un orizont de timp care ar fi sfârșit de decembrie. Am rezerve legat de acest orizont de timp, dar sper ca lucrurile să se schimbe de îndată și să fie mai bine. Finanțarea este asigurată, bugetul României pentru rețeaua de apă și canalizare este de 3,7 miliarde euro”, a declarat Boloş, care s-a arătat deranjat de faptul că a trebuit să vină el şi vicepremierul Turcan „ca să urnim lucruri care de la sine se cer”.

În acelaşi timp, Raluca Turcan a subliniat că lucrurile se vor schimba dacă la şefia CJ va veni în toamnă Costel Şoptică, pentru că acesta ar face echipă bună cu Guvernul Orban şi preşedintele Iohannis. „Lucrurile acestea se vor schimba odată cu schimbarea conducerii județene aici, la nivelul județului Botoșani… Minim 230 milioane euro pe care îi punem pe masă pentru marile proiecte de infrastructură, plus alte proiecte de dezvoltare locală prin Programul Național de Dezvoltare Locală, plus măsurile concrete de sprijin pentru mediul economic pentru angajați și persoanele vulnerabile, ca să aducă județul Botoșani cât mai aproape de media de trai de la nivelul României”, a adăugat Turcan.

Bani guvernamentali pentru terminarea proiectelor fazate întârziate

Cea mai bună veste dată de Boloş se referă tot la sistemul de apă şi canalizare. Acesta a declarat că Guvernul a pregătit bani pentru a fi finalizate proiectele începute în ciclul de finanţare european trecut, care au fost fazate şi care nu se vor termina nici în acest ciclu financiar. Astfel, şi este cazul Nova Apaserv, beneficiarii fondurilor nu vor mai trebui să le restituie integral. În cazul operatorului de apă ar fi fost vorba undeva la vreo 100 de milioane de euro, ceea ce ar fi dus direct la falimentul acestuia.

TMB promis pentru depozitul de deşeuri

De asemenea, oficialul guvernamental a arătat că Botoşaniul va putea atrage fonduri europene pentru două investiţii majore în sistemul de salubritate şi gestionarea deşeurilor. Este vorba de o stație de tratare mecano-biologică (TMB), cu care trebuia, de fapt, să fie dotat depozitul de deşeuri de la Stăuceni de la început, și crearea unui sistem de digestie anaerobă. Cele două proiecte ar fi în valoare de 27 de milioane de euro. De ele se discuta de ceva vreme ca fiind prinse în partea a doua a investițiilor în Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID).

Alte milioane băgate în Modern Calor

Cel mai avansat proiect cu finanţare europeană de la Botoşani este legat de termoficare. Adică se vor mai investi încă opt milioane de euro într-un sistem energofag şi total ineficient. Pentru aceşti bani, se va semna contractul de finanţare în viitorul apropiat, iar cu ei se va reabilita reţeaua de termoficare pe o lungime de 17 kilometri.

Ministrul Boloş nu a putut preciza însă în ce stadiu este cererea de finanţare a reabilitării pe fonduri europene a drumului naţional DN29D, Botoşani – Ştefăneşti, precizând că de acest proiect se ocupă Ministerul Transporturilor. Prezent în sală, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Viorel Grigoraş, nu a intervenit pentru a limpezi lucrurile.

Delegaţia guvernamentală a participat apoi la o întâlnire cu oamenii de afaceri reuniţi la sediul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10.4 °
9.4 °
86 %
2.2kmh
100 %
mar
10 °
mie
19 °
joi
18 °
vin
14 °
sâm
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...