Răspunsuri ocolite de vicepremierul Turcan (video)

0

Vicepremierul Raluca Turcan, prezent la Botoşani, deşi este responsabilă cu problematica socială, nu a avut răspunsurile la întrebările care frământă societatea: mărirea alocaţiilor, modul cum se vor relua şcolile sau introducerea unor eventuale restricţii de la 1 august. Ea a răspuns invariabil că apanajul acestor decizii aparţine colegilor săi din guvern. Şi asta în condiţiile în care, de la Bucureşti, unele răspunsuri erau date de luni sau din cursul dimineţii de către colegii pe care-i coordonează în Guvern.

Alocaţiile vor creşte cu 15%

Întrebată la Botoşani, cu cât vor creşte alocaţiile de la 1 august, Raluca Turcan a răspuns sec: „Acest anunţ îl va face primul ministru împreună cu ministrul Finanţelor”. Şi asta în condiţiile în care ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat, luni seară, la Realitatea Plus, că alocaţiile vor fi majorate de la 1 august cu un procent „în jurul a 15%”. Proiectul este în avizare şi va intra în şedinţa de Guvern din această săptămână. „Premierul va anunţa (n.r. – cu cât vor creşte alocaţiile). Creşterea e mai mare decât am propus să crească la pensii. În jurul acestei cifre de 15%, da. Dar vom face de la 1 ianuarie o altă creştere, nu ne oprim aici. Ştim că sunt probleme, dar contextul este unul dificil”, declara ministrul de Finanţe.

Scenarii pentru reluarea şcolilor

Raluca Turcan nu a răspuns concret nici la întrebarea referitoare la reluarea şcolilor, afirmând doar că decizia este încă în analiză, amintind doar de scenariile dezbătute în media de câteva săptămâni. Între timp, la Bucureşti, Ministerul Sănătății propunea trei scenarii pentru reluarea şcolii, unul dintre ele cu două „subscenarii”. Este vorba de reluarea în masă a şcolii, reluarea cursurilor cu o parte din elevi în calase şi altă parte online, care prevedea cele cu două „subscenarii” şi reluarea cursurilor doar online.

Subscenariile hibride anunţate de Ministerul Sănătăţii sunt:

Varianta I presupune revenirea la școală a tuturor copiilor de grădiniță și din ciclul primar, în timp ce elevii de gimnaziu şi liceu ar urma să fie împărţiţi în jumătăţi de clasă care să facă, pe rând, cursurile în şcoală şi online.

Varianta a II-a reprezintă scenariul hibrid pesimist, în care copiii de grădiniță și cei din şcoala primară nu ar mai fi exceptați de la revenirea pe ture și prin rotație la școală.

Marea noutate de la Sănătate discutată acum în Ministerul Educației este renunțarea la decizia unică de la centru impusă până acum în pandemie, cu privire la care scenariu este pus în aplicare în fiecare școală în parte.

„Toate măsurile vor fi anunţate”

În contextul în care premierul Ludovic Orban anunţa că s-ar putea lua noi măsuri pentru a limita răspândirea infecțiilor cu coronavirus, printre care limitarea programului la cluburi și terase, restricţii pe plajă şi introducerea obligativităţii măştii în spaţiile publice, Raluca Turcan, întrebată despre aceste lucruri a răspuns doar: „Toate măsurile vor fi anunţate”.

)

Deja ai votat!