miercuri, martie 22, 2023
AcasăLocalMuzeul Judeţean va fi reabilitat de CNI

Muzeul Judeţean va fi reabilitat de CNI

Muzeul Judeţean Botoşani, clădire emblematică a municipiului Botoşani, va fi reabilitat. Lucrările pentru repunerea în valoare a acestei clădiri sunt aşteptate de câţiva ani şi vor fi finanţate de către Compania Naţională de Investiţii. „Am trimis către CNI ultimele documente solicitate şi urmează organizarea licitaţiei de către CNI. Sperăm că vom avea, cât de repede, un constructor desemnat. Dacă nu vor fi contestaţii la licitaţie, noi sperăm ca până la finele anului să fie semnat şi contractul pentru execuţia lucrărilor”, a declarat Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judeţean.

Reabilitarea muzeului nu mai suportă nicio amânare, clădirea aflându-se într-o avansată stare de degradare. „Acum o lună s-au desprins câteva elemente de pe frontonul de la intrare şi au căzut. Din fericire, nu trecea nimeni prin zonă. Sunt fisuri, desprinderi de elemente decorative, avem probleme în subsol din cauza umezelii şi de aceea aşteptăm cu nerăbdare să înceapă lucrările”, a mai spus Aurel Melniciuc.

Valoarea lucrărilor se ridică la 36 de milioane de lei.

Reabilitarea va asigura şi extinderea spaţiului expoziţional

Reabilitarea Muzeului presupune lucrări de amploare. Vor fi consolidate fundaţia şi pereţii de piatră de la demisol prin injectarea în masa zidăriei de mortar fluid. Vor fi consolidaţi şpaleţii cu bolţi de la demisol şi se vor efectua placări cu plase sudate pe traseul fisurilor/crăpăturilor cu tencuială armată şi realizarea unor cămăşuieli armate cu bare independente cu grosime de 15 centimetri, pe faţa interioară a bolţilor de la demisol. De asemenea, va trebui decapată toată tencuiala şi rostuită zidăria, iar fisurile de până la trei milimetri vor fi injectate cu mortar sau răşini epoxidice. Se va interveni şi se vor reface tencuiala, finisajele, dar şi elementele decorative.

Printre lucrările programate se regăseşte înălţarea mansardei muzeului. Acolo vor fi mutate toate spaţiile administrative, birouri şi depozite, pentru ca spaţiul expoziţional să fie extins de la 17 săli la 23 de săli. Mai mult, vor fi create spaţii care să găzduiască activităţi cu publicul (ateliere creative, săli multimedia).

Muzeul va fi dotat şi cu două lifturi pentru personal şi materiale. De asemenea, se vor reface toate instalaţiile, iar spaţiul expoziţional va fi modernizat.

Clădire cu o istorie uriașă

Clădirea în care funcţionează muzeul muzeului a fost construită la începutul secolului XX după proiectul arhitectului Petre Antonescu, cel care a mai făcut Primăria Bucureştiului, Arcul de Triumf, Cazinourile din Sinaia şi Constanţa, precum şi multe locuinţe particulare aflate acum în patrimoniul naţional. Stilul acesteia este eclectic, de influenţă franceză.

Începută în anul 1905, clădirea a fost finalizată pe 28 noiembrie 1906, fiind dedicată celor 40 de ani de domnie a regelui Carol I.

De-a lungul anilor, imobilul a găzduit Prefectura, Consiliul Judeţean, biroul medicului şef al judeţului, biroul medicului şef veterinar, cel al inspectorului şef de poliţie, instituţia care coordona învăţământul şi cultele. Muzeul Judeţean funcţionează în această clădire din anul 1977.

Pentru sala de Consiliu a Prefecturii a fost comandat un tablou al pictorului Arthur Verona, tablou care poate fi admirat şi acum în Sala Oglinzilor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
8.1 ° C
10.6 °
7.2 °
90 %
0.5kmh
100 %
mie
13 °
joi
17 °
vin
20 °
sâm
20 °
Dum
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Decât să se curenteze elevii la priză, mai bine se usucă pe mâini natural, că deja e primăvară.  

EDITORIAL

E din ce în ce mai greu de trăit în țara asta, dar, așa cum era de așteptat, nu pentru toată lumea. E ca...

EPIGRAMA ZILEI

Când zbori prea jos cu-a ta mașină Eu doar atât îți spun: Din sens opus poate să vină Un alt nebun... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...