Inconștiență maximă a unui gospodar din Santa Mare

0

Județul Botoșani nu scapă de pesta porcină africană la porcul domestic, un nou focar izbucnind în sudul județului. Este vorba de un focar apărut în satul Ilișeni, comuna Santa Mare.

În jurul datei de 20 iulie, în urma rezultatelor analizelor serologice prelevate la porcii din comuna Românești s-a închis focarul de pestă porcină africană ce era activ în zonă, singurul la domestic din acest an de pe raza județului. În schimb, a rămas sub monitorizare pentru că la începutul anului au fost descoperiţi mai mulți porci mistreți morți din cauza pestei porcine africane. În acest context epidemiologic, Ovidiu Airimițoaie, directorul adjunct al Direcției Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, atrăgea atenția, într-un interviu acordat „Monitorului de Botoșani”, că gospodarii din zonă ar trebui să respecte cu strictețe normele de biosecuritatea pentru a nu avea noi cazuri. „Acolo unde a evoluat boală, omul este cel care a favorizat răspândirea ei”, spunea Ovidiu Airimițoaie.

La scurt timp după interviu și închiderea focarului de la Românești, autoritățile sanitar-veterinare au băgate din nou în alertă de polițiștii de frontieră, care au descoperit pe câmp în comuna Santa Mare, leșul unui porc de câteva zeci de kilograme. Au fost prelevate probe, care au relevat că acesta fusese ucis de pesta porcină africană. L a scurt, timp în aceeași zonă a fost descoperit un al doilea porc mort și acesta de pestă. În urma anchetelor epidemiologice s-a descoperit proprietarul care a și fost amendat cu 1.500 de lei pentru nerespectarea normelor de biosecuritate. „Favorizarea răspândirii bolii la plante şi animale este o infracţiune, la fel ca şi favorizarea răspândirii sau zădărnicirea combaterii bolii la oameni, despre care se vorbeşte acum”, a subliniat Ovidiu Airimițoaie. Astfel, în județul Botoșani avem din nou activ un focar de pestă porcină africană la domestic, care nu va putea fi închis mai devreme de începutul lunii septembrie. „Oamenii trebuie să respecte acele măsuri minime de biosecuritate și lucrurile vor putea fi ținute sub control. Trebuie să-şi schimbe încălţămintea când intră la animale, să nu administreze în hrana porcilor resturi alimentare care ar putea să transmită boală, să nu dea mâncare lucerna abia recoltată din lunca Prutului pentru că avem focarul de la mistreț care este principala sursă de pestă porcină africană, să cumpere carne doar din unităţi autorizate”, a enumerat Airimițoaie câteva din măsurile pe care oamenii ar trebui să le respecte cu strictețe.

La porcul domestic, în județ mai este activ focarul de la Santa Mare. De anul trecut, molima a evoluat în 20 focare, 19 în nordul județului și unul la Românești. Din cauza pestei porcine africane au murit 22 de animale, iar alte 125 fiind sacrificate ca măsură de precauție, pentru ca boala să nu se extindă.

La mistreț, în județ sunt active șase focare de pestă porcină africană, în care au fost găsiți 112 mistreți găsiți morți, iar 20 de mistreți bolnavi au fost vânați.

Deja ai votat!
se încarcă...