Violator periculos din Botoșani arestat la Suceava, după ce a agresat o minoră

Botoșăneanul urmărit de trei țări, cu mai multe fapte de viol comise în Europa, a fost arestat astăzi la Suceava după o altă agresiune comisă în județul vecin. Deocamdată, este un mister despre modul în care acesta a ajuns în libertate, în condițiile în care Curtea de Apel Timișoara a dispus, în luna februarie, extrădarea lui în Italia în baza unui mandat european de arestare emis de autoritățile judiciare din peninsulă, iar autoritățile străine au cerut mai apoi transferarea lui în România pentru executarea unei pedepse pe 10 ani încisoare pentru un viol comis în 2007 în Cagliari.

Agresiunea sexuală din Suceava ar fi avut loc pe 10 iulie a.c., când, spun judiciariștii suceveni, un bărbat a acostat o fetiță în vârstă de 13 ani. Agresorul ar fi convins-o pe fată să-l conducă la apartamentul unde locuia, sub pretextul de a verifica instalaţia de apă, dar odată ajuns în locuință individul a amenințat-o cu moartea, iar apoi a agresat-o sexual. Cazul a ajuns în atenția polițiștilor suceveni, iar în urma investigațiilor anchetatorii au ajuns la concluzia că agresorul ar fi tocmai Zeno Irinel Havârneanu, botoșăneanul în vârstă de 45 de ani. Doar că, pe lângă agresiunea sexuală, bărbatul a fost acuzat și de corupere sexuală a minorilor și violare de domiciliu. Astfel, în urma probatoriului administrat, Judecătoria Suceava a dispus astăzi, 31 iulie, arestarea individului pentru 30 de zile. Cercetările continuă, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt, a circumstanțelor de comitere a faptelor.

Istoricul infracţional al lui Havârneanu, care dă fiori, a început cu aproape două decenii în urmă. Eliberat din penitenciar, el a urcat la volanul unei maşini, deşi nu avea permis de conducere, şi a fost prins de poliţişti. Ca să nu ajungă iar în puşcărie, individul a fugit Italia. Doar că între timp, procurorii DIICOT din Botoșani au aflat că acesta făcea parte și dintr-o grupare infracțională de trafic de persoane și l-au dat în urmărire internațională. Arestat în primă fază de italieni, el a fost ulterior plasat în arest la domiciliu, dar a fugit în Marea Britanie, unde ar fi comis un nou viol urmat de moartea victimei. Abia autorităţile britanice au reuşit să-l captureze şi a fost condamnat. Pedeapsa primită a fost închisoare pe viață, dar a fost eliberat condiționat și extrădat în România, unde a fost preluat de procurorii DIICOT și trimis în judecată. În urma procesului de la Tribunalul Botoșani, pentru trafic de persoane, el a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, dar a fost eliberat din nou la începutul acestui an, când urma să fie extrădat în Italia. Ce s-a întâmplat din luna martie și până acum, când este bănuit de violul din Suceava, este un adevărat mister.

Deja ai votat!