spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTVenituri cu 41% mai mari pentru cei care se pensionează în acest...

Venituri cu 41% mai mari pentru cei care se pensionează în acest an

♦ Cei care vor ieși la pensie în cursul acestui an vor avea venituri mai mari decât cei care au făcut în anii trecuți.
♦ La condiții echivalente de vârstă, vechime și contribuție, valoarea pensiilor stabilite în acest an este cu aproximativ 40% mai mare decât cea a pensiilor stabilite în anii anteriori.
♦ Noua lege a pensiilor nu va elimina discrepanțele, ci le va adânci.

Cei care vor ieși la pensie în cursul acestui an vor avea venituri mai mari decât cei care au făcut în anii trecuți. La condiții echivalente de vârstă, vechime și contribuție, valoarea pensiilor stabilite în acest an este cu aproximativ 40% mai mare decât cea a pensiilor stabilite în anii anteriori.

De ce?

Din cauza unui indice de corecție aplicabil la ieșirea la pensie, introdus prin legea 263 din 2010. Prin felul în care este calculat indicele de corecție, la momentul pensionării fiecare punct de pensie este valorizat la nivelul a 41% din salariul mediu brut pe economie din urmă cu doi ani, iar ulterior indexarea pensiilor aflate în plată este dependentă de majorarea punctului de pensie.

O perioadă de timp, acest indice de corecție nu a fost aplicat, pentru că a fost contestat la Curtea Constituțională a României (CCR), dar apoi s-a dat retroactiv după decizia CCR. În primii ani, nu influența tare mult valoarea pensiilor, deoarece a oscilat între 1,07, ceea ce corespunde unei creșteri de 7% a pensiei și 1,15%, ceea ce corespunde unei creșteri de 15% a pensiei, pentru că și salariile medii brute pe economie nu au oscilat prea tare. Dar, de anul trecut, variația a fost mult mai mare pentru că în formulele de calcul prin care se stabilea valoarea indicelui au intrat salariile brute în care erau incluse și contribuțiile transferate de la angajator. Astfel, creșterea artificială a salariului brut a adus și o creștere artificială a valorii punctului de pensie. Așa se face, se face că în anul 2019, indicele a ajuns la 1,20, adică valoarea celor care au ieșit la pensie anul trecut a fost cu 20% mai mare decât a celei reieşită din formula de calcul, și implicit mai mare decât a celor care au ieșit la pensie în anii anteriori.

Peste 500 de lei la punctul de pensii

Prin legea bugetului din acest an, valoarea indicelui de corecție este de 1,41, adică aduce o majorare a punctajului de pensie cu 41%. De exemplu, dacă unui salariat la final de carieră i-ar ieși potrivit formulei de calcul 1,0000 drept punctaj de pensie, ceea ce corespunde unei pensii de 1.265 de lei, aplicând coeficientul de corecție, acesta va avea un punctaj de 1,4100, ceea ce ar corespunde unei pensii de 1.783,85 de lei, adică va primi mai mult în fiecare lună cu 518,65 lei.

Indicele de corecţie are valoarea cea mai mare de până acum rezultată din calcul, conform art 170 din Legea 263/2010. Datorită creșterii atât a salariului mediu brut cât și a punctului de pensie, persoanele care îndeplinesc în acest an condițiile de acordare a drepturilor de pensie, beneficiază de un cuantum mai avantajos”, a declarat Cristina Anton (foto), directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Botoșani, adăugând că „indicele se acordă o singură dată la înscrierea inițială la pensie”, indiferent de pensie la limită de vârstă, pensie anticipată parțial sau simplă, pensie de invaliditate.

Discrepanțe tot mai mari

În același timp, pensiile celor care au încheiat socotelile cu munca în anii anteriori nu au fost indexate la același nivel, iar când au fost aplicate măriri nu s-au ținut cont de momentul în care fiecare pensionar a deschis dosarul de drepturi de pensii. Astfel, procentul de majorare a fost același și pentru pensionarii care au ieșit din câmpul muncii înainte de 2010, când nu s-a aplicat acest indice, dar și pentru cei care și-au deschis drepturile de pensie după această dată, când indicele a avut diverse valori. În aceste condiții, a crescut nedreptatea între pensionari cu aceeași vechime în câmpul muncii, cu aceeași contribuţie și cu aceeași vârstă la momentul pensionării, dar care și-au depus dosarele de pensionare în perioade diferite ale ultimilor decenii.

Noua lege a pensiilor nu va micșora discrepanțele ci le va adânci, deoarece punctajul pentru cei cu vechime mai mare de 25 de ani se va împărți la 25 și apoi se va înmulți cu o valoare a punctului de pensie mult mai mare. Astfel, cei cu un punctaj mare vor avea pensii și mai mari.

„Acum e momentul să ieși la pensie”

Acum este momentul ca cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare să iasă din câmpul muncii. Condițiile de pensionare sunt cele mai bune din ultimii ani și, dacă din septembrie anul viitor se va aplica totuși noua lege a pensiilor, atunci acest indice va dispărea și în consecință și veniturile vor fi mai mici”, a declarat un specialist în domeniul pieții muncii.

Noua lege elimină indicele

Noua lege a pensiilor, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 septembrie 2021, elimină într-adevăr indicele de corecție, dar probabilitatea ca aceasta să poată fi aplicată din acel moment este destul de scăzută, sistemul de pensii nefiind pregătit și iar procedurile privind procesul de recalculare al pensiilor, unul de durată, nefiind demarate.

Mai trebuie spus că indicele de corecție, cel puțin în primele opt luni ale anului viitor, va fi cel puțin egal cu cel din acest an, deoarece o prevedere introdusă în legislație anul trecut arată că el nu poate scădea. S-a ajuns la acest lucru după ce de pe 23 ianuarie 2013 și până la 31 decembrie 2018, valoarea indicelui a fost mai mică decât cea din 2012, iar în unii anii chiar și mai mică decât în 2011.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.7 ° C
12.8 °
11.6 °
93 %
1.7kmh
56 %
joi
17 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...