spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTÎncă un consilier local își recâștigă funcția anulată de prefect

Încă un consilier local își recâștigă funcția anulată de prefect

Încă un consilier local și-a recâștigat în instanță mandatul anulat de către prefectul Dan Nechifor la solicitarea liberalilor. Este vorba de consilierul local de Păltiniș Ioan-Ady Mircu, care, la fel ca viceprimarul comunei Dângeni, Viorel Sorohan, a obținut suspendarea Ordinului prefectului prin care a fost declarat vacant locul său din Consiliul Local până la pronunţarea instanţei de fond. Cum decizia este executorie, iar judecarea unui eventual recurs va dura, acesta va rămâne, mai mult ca sigur, consilier local până la alegerile din 27 septembrie și va face campanie pentru ALDE dintr-o funcție mai vizibilă în comunitate, deși fusese ales pe listele PNL. În plus, va mai primi indemnizația de ședință pentru patru luni, care reprezintă 10% din leafa primarului.

Divergențe cu primarul Romanescu

Totul a pornit la începutul lunii iunie, când organizația PNL Păltiniș l-a radiat din partid pe consilierul local Ioan-Ady Mircu.

Acesta acuză că a fost dat afară pentru că ar fi intrat în conflict cu primarul Costel Romanescu și susține că nu a fost înștiințat de decizia partidului, pentru a-și putea face apărarea. Acuzațiile au fost respinse de primarul Romanescu, dar și de președintele PNL Botoșani, Costel Șoptică.

Pe 9 iunie PNL a trimis Prefecturii Botoșani solicitarea încetării mandatului lui Ioan-Ady Mircu, motivată de pierderea calității de membru al partidului politic. Pe 11 iunie, prefectul Dan Nechifor a luat această decizie, deși legea îi dă dea termen până la 30 de zile pentru a se clarifica situația, mai ales că acesta a acuzat că el nu a fost înștiințat de decizia partidului pentru a o putea contesta. „Am primit actele de la PNL, am cerut certificat de grefă de la judecătorie că deciziile n-au fost contestate și am dat curs solicitărilor”, motiva atunci prefectul Dan Nechifor graba cu care s-au semnat deciziile de încetarea mandatelor. Acesta susține că se bazează pe „lege” și pe jurisprudența în domeniu. Or, aici intervine lupta juridică. Potrivit articolului 204, aliniatul 5, al noului Cod Administrativ „data încetării de drept a mandatului este data comunicării către prefect, secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale și către consilierul local, a hotărârii forului competent să decidă asupra excluderii unui membru al partidului politic,…, în situația în care legalitatea acesteia nu a fost contestată”. Mircu susține că nu i s-a comunicat decizia partidului ca să o poată contesta în instanță, motiv pentru care a depus plângere prealabilă împotriva Ordinului prefectului la Judecătorie.

Prefectul Dan Nechifor susține că prevederile aliniatului 5 nu sunt cumulative, ci reprezintă doar o enumerare de cazuri, totuși ele sunt despărțite de virgulă și de conjuncția „și”, interpretată de mai mulți juriști botoșăneni, independenți de speță, ca fiind cumulative.

Cazul lui Mihai Ștefan „judecat” altfel de Prefectură

De altfel, într-o speță relativ similară, vara trecută, Prefectura Botoșani, a retrimis la PNL o solicitare de încetare a mandatului consilierului municipal Mihai Ștefan, tocmai pe motiv că lipsea dovada faptului că partidul l-a înștiințat de consilier de decizia forului statutar. Cum în speța respectivă era vorba de demisie, atunci se făcea vorbire de faptul că lui Mihai Ștefan nu i s-a mai adus la cunoștință faptul că forurile PNL au luat act de demisia sa și că nu i-au acceptat cererea de reînscriere în partid.

Și în acest moment Mihai Ștefan este consilier local PNL, deoarece liberalii nu au mai trimis o nouă solicitare cu actele menționate de Instituția Prefectului.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...