joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTȘoferul băut și drogat, care a provocat accidentul de pe bulevard, a...

Șoferul băut și drogat, care a provocat accidentul de pe bulevard, a fost eliberat

Tânărul în vârstă de 28 de ani, implicat în accidentul grav petrecut în municipiul Botoșani, pe bulevardul Mihai Eminescu, pe 1 iunie a.c., a fost eliberat din arest și plasat sub control judiciar. Măsura a fost dispusă de magistrații Tribunalului Suceava, la începutul acestei săptămâni, tânărul având obligația să respecte mai multe măsuri stabilite de instanță. Totodată, el s-a ales cu interdicția de a mai conduce, dar și cu interdicția de a părăsi țara, fără încuviințarea magistraților. Eliberarea din arest a survenit cu numai câteva zile înainte ca tânărul să serbeze ziua de naștere.

Pe 1 iunie a.c., Andrei Alexandru Iuria conducea un autoturism Audi dinspre Biserica Rosetti spre Spitalul de copii, dar în apropierea intersecţiei cu strada Prieteniei a lovit un Ford care intenționa să vireze la stânga, acesta fiind proiectat într-un VW Passat care venea din sens invers. Şase persoane au fost rănite şi transportate la spital, iar cercetările făcute de poliţişti au arătat că tânărul gonea prin municipiu cu maşina, plimbarea fiind transmisă live pe Facebook.

Ulterior aveau să iasă la iveală şi alte aspecte. Astfel, tânărul era sub influenţa băuturilor alcoolice, având 1,73 la mie alcool în sânge la prima probă, dar şi sub influenţa drogurilor, analizele de laborator punând în evidenţă urme de cannabis. Ba mai mult, după producerea accidentului, Andrei Alexandru Iuria i-ar fi amenințat pe cei răniți, spunându-le că îi va omorî dacă vor suna la poliție. Iar lucrurile nu s-au oprit aici pentru că, în momentul în care au apărut polițiștii la locul accidentului, el a adresat forțelor de ordine cuvinte jignitoare, refuzând să coopereze, îngreunând activitățile desfășurate. Ulterior, el a fost condus la spital pentru stabilirea alcoolemiei, însă, după ce i-a fost prelevată o mostră biologică, tânărul a plecat din spital, fără acordul cadrelor medicale și al polițiștilor, fiind identificat pe raza municipiului Botoșani și condus din nou la spital pentru finalizarea procedurilor.

Acuzat de vătămare corporală din culpă, ameninţare şi conducere sub influenţa alcoolului, Andrei Alexandru Iuria a fost arestat preventiv. Asta după ce a fost amendat pentru scandalul provocat la locul accidentului şi a ameninţat un poliţist.

Investigațiile anchetatorilor au arătat că înainte de producerea accidentului, tânărul, care cumpărase autoturismul Audi cu numai două săptămâni în urmă, fusese la un magazin din oraș, unde ar fi băut aproximativ 200-250 ml vin și circa 100 ml whisky, iar în momentul în care magazinul s-a închis, el a urcat la volanul autoturismului și a plecat la plimbare împreună cu doi prieteni. În schimb, deși analizele de laborator indicau clar prezența cannabisului, el a negat că ar fi consumat droguri. A invocat însă că pe 31 mai el ar fi mâncat, în zona de agrement „Pacea”, trei-patru fursecuri pe care le-a primit de la un necunoscut care se afla la un grătar, în același loc, încercând să conducă spre ideea că totul se trage de la acele prăjituri. În replică, anchetatorii au arătat că acea concentrație de droguri găsită în organism ar fi echivalentă cu o alcoolemie în sânge de peste 1,2 gram pe litru, semn că este posibil ca tânărul să fi consumat drogurile chiar în ziua producerii accidentului.

Având în vedere amploarea anchetei, la mijloc fiind vorba de mai multe persoane rănite, o parte dintre ele nefiind audiate și nici evaluate din punct de vedere medico-legal, anchetatorii au dispus disjungerea cauzei. Astfel, pe 24 iunie a.c., Andrei Alexandru Iuria a fost trimis în judecată doar pentru conducere sub influența alcoolului și a drogurilor, cercetările continuând pentru de celalalte acuzații.

Vineri însă, pe 31 iulie a.c., magistrații Judecătoriei Botoșani au constatat legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală, legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul, astfel că primul proces ar putea începe luna aceasta. Asta dacă decizia din Camera preliminară nu va fi contestată la Tribunal.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...