Schimbări radicale la Frontieră. Online-ul înlocuiește „dosarul cu șină”

În țara „dosarului cu șină” (n.r. – o invenție „remarcabilă” a birocrației românești), o instituție a statului dovedește că lucrurile se pot schimba, dacă există dorință, iar funcționarii aplică principiile care pot ușura munca. Este vorba de Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră (STPF) Botoșani, care anul acesta a reușit să elibereze aproape 90% dintre avizele de pescuit solicitate de către populație în format electronic și într-un timp extrem de scurt, de numai câteva minute.

Acest lucru este ceva firesc și normal într-o societate normală, dar în România el reprezintă ceva de excepție. Asta pentru că solicitantul nu a mai fost nevoit să bată drumul până la ușile instituției, nu a mai trebuit să să stea la rând sau să se căciulească în fața vreunui funcționar care a vrut sau nu să-i deschidă ghișeul și să-i primească cererea. Totul se face online, cererea fiind trimisă în format electronic, cu fotocopia actului de identitate și a permisului de pescuit obținut de la asociațiile de profil atașate la cerere. Așa se face că numai câteva minute avizul solicitat îi este furnizat în format electronic, la adresa de e-mail menționată în cerere. Iar aceste lucruri nu se întâmplă de ieri de astăzi, ci de aproape o jumătate de an, angajații STPF Botoșani prestând exact același activități ca și atunci când solicitantul ajungea la ghișeu – adică verifică în baza de date pentru a vedea dacă datele de identitate sunt corecte și dacă solicitantul nu are interdicții aplicate în ceea ce privește accesul în zona frontierei de stat.

„Conform articolului 40 din OUG 105/2001, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Botoşani avizează activitatea de pescuit recreativ sportive în apele de frontieră, în locurile și sectoarele stabilite de autoritățile competente. Avizul de principiu este acordat pentru un an calendaristic, posesorul acestuia fiind obligat să respecte întocmai regimul juridic al frontierei de stat precum şi prevederile OUG 23/2008 – cu modificări şi completări, privind pescuitul şi acvacultura. Pe site-ul Poliţiei de Frontieră, la secţiunea <<Utile>> există subsecţiunea <<Formulare>>, unde pot fi obţinute on-line documente de interes pentru cetăţeni, fără a mai fi necesar ca aceştia să se deplaseze la sediul Poliţiei de Frontieră şi să completeze manual diverse cereri”, a arătat Minodora Răcnea, purtător de cuvânt în cadrul STPF Botoșani. Practic, începând din luna februarie, Poliţia de Frontieră a implementat o aplicaţie informatizată care uşurează accesul populaţiei la emiterea avizelor de pescuit, dar mai ales reduce timpul de emitere a acestora, fiind o aplicaţie automată.

Accesând https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-formular-de-avizare-a-activitatilor-de-pescuit-sportiv-in-zona-de-frontiera-pentru-persoane-fizice-250.html, orice cetăţean poate primi în cel mai scurt timp pe adresa de email avizul de pescuit.

Și aceste lucruri nu se întâmplă doar din punct de vedere informativ sau declarativ, pentru că situația s-a modificat substanțial și în realitate. „În perioada februarie – iulie 2020, Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani a emis aproximativ 2.500 de avize de pescuit, media lunară fiind de 500 avize. Peste 90% dintre solicitanţii acestor avize au ales varianta on-line”, a arătat Minodora Răcnea. Altfel spus, doar cei care nu au avut acces la resurse sau nu dețineau cunoștințele pentru comunicarea online au apelat la metoda tradițională și au mers la sediul STPF Botoșani pentru a solicita avizul în formatul clasic, pe hârtie.

Schimbările survenite la STPF Botoșani demonstrează că acolo unde se vrea cu adevărat lucrurile se pot desfășura și în favoarea oamenilor, iar ideea potrivit căreia solicitările online nu pot fi aplicate din cauza rigidității manifestată de mulți solicitanți este doar o poveste inventată de unii funcționari care nu vor să uzeze de fapt de avantajele tehnologiei.

Deja ai votat!