Bani europeni pentru Casa Memorială „George Enescu”

Una dintre cele mai reprezentative case din patrimoniu județului va fi reabilitatea cu fonduri europene. Este vorba de Casa Memorială „George Enescu” din Liveni aflată în administrarea Muzeului Județean de Istorie. Aceasta va fi restaurată și consolidată în urma obținerii finanțării europene pentru proiectul „History and Music – values that bring us together”, accesat în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020. „Am obținut un punctaj destul de mare, 162,5 puncte din 180 posibile, clasându-ne pe poziția a treia din șase”, a declarat Aurel Melniciuc, directorul Muzeului.

Proiectul presupune refacerea completă a clădirii Casei Memoriale „George Enescu”, a împrejmuirii și a tot ce înseamnă dotări, utilități, apă canalizare și încălzire, „pentru că acolo încălzirea se face doar cu o sobă pe lemne”. „De asemenea, va fi amplasată o scenă unde vor avea loc activități cu publicul, sperăm să aducem chiar și o componentă a Festivalului «George Enescu» de la București. Sperăm că acest proiect va repune în centrul atenției Casa «George Enescu»”, a precizat Melniciuc.

Valoarea totală a proiectului va fi de 1,365 milioane euro. Din totalul acestei sume, puțin peste 900 de mii de euro vor fi pentru sit din Orheiul Vechi (Republica Moldova), iar 424 mii euro pentru Casa Enescu. Contribuția Consiliului Județean (CJ) Botoșani, în subordinea care se află Muzeul Județean și implicit Casa Enescu, va fi de 47 de mii de euro. „Sunt încrezător că proiectul de restaurare a Casei Memoriale «George Enescu» va fi un real succes, iar moștenirea marelui compozitor botoșănean va fi onorată”, a declarat Dorin Birta, vicepreședintele CJ.

Clădirea Casei Memoriale „George Enescu” nu a mai fost reabilitată din anii ’90, dar nici atunci nu au fost lucrări de anvergură, multe dintre ele fiind făcute de muzeografi și alți angajați ai instituției. În prezent, la Casa Memorială „George Enescu” există un singur angajat, dar odată cu demararea acestui proiect, Aurel Melniciuc speră să mai poată angaja un muzeograf pentru a se putea organiza mai multe activități acolo și altele decât cele de ghidaj.

Deja ai votat!